2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárlattal emlékeznek a Szent Péter bazilika 500 évére

2006. október 9. 11:45

A Szent Péter bazilika alapkövét 500 esztendővel ezelőtt rakták le, s erről nagyszabású kiállítással emlékeznek meg a Vatikánban.

A `Petros eni` (Péter itt van) mottóval október 12-én megnyíló kiállításon jövő március 8-ig tekinthetők meg a Szent Péter téren lévő Braccio di Carlo Magno-ban a kereszténység legfőbb templomával kapcsolatos jelentős régészeti és építészettörténeti emlékek. A kiállított tárgyak közt látható lesz az a korai keresztény sírfelirat is, amely Péter apostol sírjára utal.

Külön teremben lesznek láthatóak a IV. században épült bazilikából és az Ager Vaticanus temetkezési helyről fennmaradt sírkövek, végül pedig Péter és Pál történelmi alakjával és az apostolok sírjaihoz elvezető zarándoklatok történetével ismerkedhetnek meg a kiállítás látogatói.

Felbecsülhetetlen értéke a jubileumi kiállításnak a Donato Bramante itáliai építész (1444-1514) által készített tervajz a bazilika újjáépítéséhez. II. Gyula pápa (1503-1513) ugyanis, amikor megtudta, hogy összeomlás fenyegeti a constantinusi Szent Péter-bazilikát, őt bízta meg az újjáépítés terveinek elkészítésével, felügyelte a tervezést és letette a ma is álló bazilika alapkövét. Az újjáépítés megvalósítása azonban már Michelangelóra (1475-1564) maradt, aki II. Gyula pápa megbízásából a Sixtus-kápolna freskóit is festette.

A kiállításon közszemlére bocsátanak olyan rajzokat, leleteket és dokumentumokat is, amelyeket eddig még nem mutattak be a nyilvánosság előtt. A vatikáni kiállítás anyagát a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre, a bécsi Albertina és a müncheni Grafikai Gyűjtemény kölcsönadott műkincseikkel gazdagították.

A vatikáni múzeumok fennállásának 500-ik évfordulója alkalmából 60 és 65 cent, valamint 1,40 eurós címletekben emlékbélyegeket bocsátott ki a Vatikán, amelyeken Laokoón, Apollón trójai papjának és fiainak portréi, egy 2,8 euró értékű blokkon pedig az ismert szobor egésze látható.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár