2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Minden aszfaltút Rómába vezet

2005. július 27. 11:45

A megnövekedett forgalom miatt a régi kockakövet aszfaltútra cserélik Róma belvárosában. A következő két hónapban leaszfaltozzák a Via Delle Botteghe Oscure és a Tevere menti utakat. A 2000 év óta használt bazalt azonban a gyalogos utcákban megmarad.

Via Delle Botteghe Oscure

Restaurálják a Szent Péter bazilika kupoláját
Olasz bíróság előtt a Getty-múzeum kurátora
Fáklyákkal köszöntötték a nyarat Rómában
Elefántcsont halotti ágyat találtak Rómában
Vatikáni régészek megtalálták Szent Pál sírját
A megnövekedett járműforgalom olyan mértékű rezgési terhelést jelent a környező műemlékekre és palotákra, hogy a római önkormányzat a 2000 éven keresztül használt bazalt kockák leaszfaltozását határozta el. Az ókori útburkolatot a 17. században felváltották a Szent Péter köveiként ("sampietrini") nevezett kisebb kockakövek, amelyek a régmúlt időket felidézni vágyók kedvére a sétálóutcákban megmaradnak.

A római vezetők terve meglehetősen vegyes fogadtatásra talált az örök város lakóinak körében. A scooteren száguldozó, esetleg magas sarkú cipős rómaiak nyilván szívesen cserélnék a megrongálódott, kátyús utakat alkalmasabb burkolatra, ugyanakkor a hagyományos utcakép védelmében a sampietrinihez is ragaszkodnak.

"Megszakad a szívem" - mondja egy 35 éves római boltos, miközben belátja, valamit tenni kell a sok helyen kiöregedett utcakővel. A bazalt kockakő méretre vágása és folyamatos felújítása munka- és költségigényes, ráadásul a kényelmes városi autózás érdekei is rázkódásmentes utakat kívánnak.

A megnövekedett forgalom miatti rezgés a belvárosi reneszánsz palotákat sújtja leginkább, mert újabb és újabb repedéseket okoz a termeiket borító freskókon. "Valóban nehéz megtalálni az egyensúlyt a városi tájvédelem ügyében, de a rázkódás miatti folyamatos károk megszűntetése most elsődleges" - mondta el Maurizio Galletti, az olasz kulturális minisztérium építészeti örökségvédelemért felelős munkatársa.

A római belváros gyönyörű palotái felbecsülhetetlen értéket jelentenek: "Már egészen a piazza Venezia felé van a Doria-Pamphilii család gyönyörű palotája, pálmafás udvarával, kincseket érő termeivel és világhírű képgyűjteményével, amely többi közt a világ legművészibb pápa-arcképét bírja: a Doria-Pamphilii családból származó X. Ince pápa Velasquez festette portréját. Vele szemben az új palazzo Odescalchi mint a 'magyar herceg' palotája ismeretes Rómában. A piazza Venezia sarkán pedig a palazzo Bonaparte, a régi Rinuccini-palota áll, hol I. Napóleon édesanyja halt meg." (Szini Gyula, A római corso, Nyugat, 1908.)

Walter Veltroni római főpolgármester ígérete szerint Róma központját, a II.Viktor Emanuel hatalmas emlékművéről ismert Piazza Venezia-t nem érinti az aszfaltozás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár