2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látványásatás Aquincumban

2004. augusztus 11. 16:21

Az Aquincumi Múzeum romterületén nyilvános, úgynevezett látványásatás kezdődik augusztus végétől, hogy a közönséget is beavassák a régészeti feltárás rejtelmeibe.

A mai Óbudán, Aquincum területén állt az egykori Pannonia helytartói székhelye. A római település és katonai tábor időszámításunk előtt 10-től az időszámításunk szerinti 409-ig virágzott.  A római romok maradványaira először
egy szőlősgazda bukkant az 1770-es években, majd 1815-ben római falakat talált egy másik gazda. A romok feltárása ezt követően kezdődött, ám az 1867-es Párizsi Világkiállításon a magyar régészet már aquincumi leleteket mutatott be.


A rendszeres feltárás az 1800-as évek végén kezdődött, és mind a mai napig tart, noha azóta megnyílt az Aquincumi Múzeum és romkert, a Hercules villa, a Fürdő Múzeum, valamint számos római kori épület, villa, színház, temető, romkert, és napjainkban kerülnek elő a Hajógyári szigeten egy nagyszabású helytartói palota maradványai.


Most egy olyan területen kezdenek úgynevezett látványásatást az Aquincumi Múzeum romterületén, ahol az elmúlt 50 évben nem volt feltárás. Ezt megelőzően a XIX. században és a II. világháború körüli években kutatták ezt a területet, de teljesen nem tárták fel, a föld még sok ismeretlen részletet rejt.


A polgárvárosban - a mai főbejárat mögött, a kőtár északi részén - egy lakóházat és hozzátartozó épületeket tárnak fel a régészek. Az ásatás különlegessége, hogy  az érdeklődők  közvetlen közelről kísérhetik figyelemmel a munkálatokat, s a helyszínen a régészeknek kérdéseket tehetnek fel. A látványásatás  négy hétig tart, naponta 9 és 16 óra között.

 

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár