2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2021/tavasz
14 találat
[1]

A táskák története

[2021.02.20. 18:26] Történelmi Magazin

Egy stílusos személyiség a táskájával képes kifejezni az egyéniségét és a világról alkotott véleményét. Viszont mi történik, ha a táskát kiszakítjuk a viselője kezéből, és bedobjuk a történelem sodró, helyenként zátonyokkal teli medrébe? Sokszor a leghétköznapibb tárgyaink árulnak el rólunk a legtöbbet, és ez a régi korok emberére is igaz. Ha ezt még divattörténettel is megfűszerezzük, akkor nemcsak a táska mint kiegészítő funkcionális és dizájnbeli átalakulását, hanem a mögötte húzódó társadalmi változásokat is feltárhatjuk.

[2]

Magyarországi népszámlálások 1920–1990 között

[2021.02.20. 16:18] Történelmi Magazin

A XX. századi adatgyűjtések sokszor szomorú feladat elé állították az összeírókat. A felkeresett családok a világháborúk, gazdasági válságok és forradalmak okozta veszteségekről számoltak be. Az 1970-es évektől nyugodalmasabb időszak vette kezdetét, ami a sajtóban némi humornak is helyet engedett. A családi történetek olykor mulatságos, máskor megdöbbentő részletei tárultak fel a népszámlálási ívekkel felvértezett számlálók előtt.

[3]

Rákosi Mátyás népes családja

[2021.02.20. 16:15] Történelmi Magazin

Tizenketten voltak. Név szerint, időrendben: Béla (született: 1886), Jolán (1888), Matild Gizella (1890), Mátyás (1892), Izabella (1895), Margit (1896), Zoltán (1898), Ludovika Lujza (1900), Mária (1902), Ferenc (1904), Dezső (1906), Hajnalka (1908). Komoly politikai karriert Mátyás futott be, a nagy mintaadó, akit legtöbb testvére így-úgy követett az életútján. Ki egyszerű emberként, ki magasabb pozícióban vált kommunistává, közülük hatan hosszabb ideig a Szovjetunióban is éltek.

[4]

A rock and roll rugói

[2021.02.20. 16:13] Történelmi Magazin

Ahogy mondani szoktuk: a rock and roll a XX. század talán egyetlen igaz forradalma. Olyan, generációk sorának alapélményeit adó radikális zenei-kulturális-zeneesztétikai-életfilozófiai változás, amely nélkül az elmúlt hetven év kultúrtörténete egyszerűen értelmezhetetlen.

[5]

Hét pusztító fertőzés

[2021.02.20. 16:11] Történelmi Magazin

Egy-egy fertőző járvány területeket népteleníthetett el, hadjáratok sorsát szabhatta meg, birodalmakat dönthetett romba. A háborúknál is pusztítóbb pandémia talán az egyik legnagyobb természeti erő, amely rányomta bélyegét az emberi történelem menetére. Összeállításunkban hét pusztító betegséget mutatunk be.

[6]

A művészet megszállottja: Peggy Guggenheim

[2021.02.20. 16:09] Történelmi Magazin

Műveket és művészeket egyaránt gyűjtött. A legenda szerint a híres műgyűjtő csak unalmában fordult a műtárgyak és alkotóik felé, de mindkét vadászterületen igen sikeres volt. Övé lett a XX. század legjelentősebb kollekciója, és szeretőinek népes táborával sem vallott szégyent. 

[7]

Magyar szülésznők szerveződése a századfordulón

[2021.02.20. 15:59] Történelmi Magazin

Szoptató dajkaság, magas csecsemőhalandóság, lelencügy, megesett lányok helyzete, anyai mortalitás, egykézés, magzatelhajtás – számos társadalmi probléma várt megoldásra a XIX. század végi Magyarországon. A bábaügy valamennyivel összekapcsolódott. A bábaság a hagyományok által meghatározott, összetett, női mesterség, amelyet a XVIII. századtól állami ellenőrzés és szabályozások, a szakszerű és intézményesített oktatás kiépítése, a medikalizáció és a technokrata szemlélet alakított. A XIX. század végére képzettségük és működési helyük szerint rétegződve Magyarországon megkülönböztettek parasztbábát, cédulás bábát, másodrendű és okleveles bábát, de a XX. század első feléig képzettségüktől függetlenül mindegyiknek ugyanaz a komplex szerepköre volt: egyéni és közösségi, a születést és a halált átfogó, szakrális és profán feladatokat láttak el. 

[8]

A „másik” Rajk

[2021.02.20. 15:52] Történelmi Magazin

A számos Rajk testvér közül csak László volt igazi „híresség”. A kommunista politikus, akit tömegek éljeneztek, akinek arcképét transzparensekre festették, aki belügyminiszterként szerepet játszott a párt terrorszervezetének, az ÁVO-nak a létrejöttében és a Kisgazdapárt szétverésében. A sors fintora, hogy mindezek után ő lett a magyarországi sztálinista diktatúra kiépítésében mérföldkőnek számító per fővádlottja, végül áldozata. De mit tudunk arról a Rajkról, aki merőben más politikai nézeteket vallott, mint ő, mégsem játszott elhanyagolható szerepet az életében?

[9]

A gyűjtögető Jan van der Heyden

[2021.02.20. 15:48] Történelmi Magazin

A XVII. században a holland kereskedők körbeutazták a Földet, és ámulatba ejtő bizonyítékokat hoztak magukkal arról, hogyan is néz ki a világ túlsó fele. Diderot 1772-ben így írt erről: „A hollandok emberi hangyák; elárasztják a világ valamennyi táját, mindent összegyűjtenek, amit ritkának, hasznosnak vagy értékesnek találnak, és hazaviszik a raktáraikba.” Az Ázsiával való kereskedelem, a fűszerek és más egzotikus áruk egyre növekvő forgalma így vagy úgy, de szinte minden holland polgár életére hatással volt. Egyre általánosabbá vált a távoli tájakról érkező, szép tárgyak gyűjtése, amelyek izgalmas dolgokat meséltek a világ másik felén élő emberek szokásairól. Ennek a gyűjtőszenvedélynek volt az egyik megnyilvánulása a csendélet műfajának egyre növekvő népszerűsége is. 

[10]

Erzsébet királyné belvárosi vadászkalandja 

[2021.02.20. 15:42] Történelmi Magazin

A szombathelyi Smidt Múzeum 40 ezer darabos gyűjteményét alapítója, dr. Smidt Lajos nyugalmazott kórházigazgató sebészfőorvos 1968-ban adományozta a városnak és Vas megyének. Hogy cikkünk főszereplője, egy ötvösremek söröspohár honnan került hozzá, erről csak sejtéseink vannak. Az Emberbaráti Egylet magánkórházában a szegény ingyenes betegek mellett az Erdődy, Cziráky, Batthyány, Bezerédj, Festetich, Zichy családok tagjai is gyógyultak a keze alatt, akik a honoráriumot olykor különleges családi emléktárgyakkal is megtoldották.

[11]

Eladó az Eiffel-torony!

[2021.02.20. 15:40] Történelmi Magazin

Vannak olyan ikonikus épületek, amelyek nemcsak egy-egy korszakot határoznak meg, hanem egy országot vagy egy várost is. Némelyiket, mint például a New York-i Szabadság-szobrot a világ minden részén ismerik. Hasonló szerepet tölt be az Eiffel-torony, amely Franciaország, közelebbről pedig Párizs jelképének számít. Ezernyi kulturális alkotásban használták már fel. Azt gondolnánk, hogy az ehhez hasonló építmények soha nem képezik üzleti tranzakció tárgyát. Ennek ellenére az Eiffel-tornyot mégis sikerült „eladni”, ráadásul az üzletet kis híján kétszer is nyélbe ütötték.

[12]

A történelemformáló védőoltások históriája  

[2021.02.20. 15:37] Történelmi Magazin

Az emberiséggel együtt élő fertőző betegségek megakadályozása, gyógyítása állandó, mindennapi igényként jelentkezett és jelentkezik a történelem során. Az oltószerek feltalálásában nemcsak tudományos, hanem komoly társadalmi, politikai tényezők is szerepet játszottak. Ugyanakkor a nagyszerű tudósok kitartó, elkötelezett munkáját szakmai féltékenység, gáncsoskodás is övezte, hiszen nemcsak a betegségek ellen, de az elsőségért és/vagy a reménybeli Nobel-díjért is folyt a küzdelem.

[13]

Horthy Miklós testvérei

[2021.02.20. 15:32] Történelmi Magazin

Magyarország későbbi kormányzójának nyolc testvére volt, édesapja, Horthy István a vármegyei közéletben vett részt, ám azzal, hogy 1893-ban a főrendiház tagjává vált, országosan is ismert lett a család. A helyi szintű karrierépítés mondható el Horthy egyik bátyjáról, Szabolcsról is. Nála ismertebb volt az elsőszülött fiú, István, aki a bécsi udvarban is szolgált. A legmagasabbra azonban Miklós jutott: először a Monarchia hadiflottájának parancsnoka, majd 1919 és 1944 között Magyarország első embere lett. Ez a cikk azonban nem róla, hanem a testvéreiről szól. 

[14]

Honleány a betegágynál: Kossuth Zsuzsa élete

[2021.02.20. 15:27] Történelmi Magazin

Kossuth Zsuzsa valós, de regényes alakja egy harcos, kemény, modern nőtípust idéz elénk. Törékeny alkatával hatalmas tettetek hajtott végre. Nem rettent vissza semmitől. Átitatva a demokrácia, a szabadság szellemével, intelligenciájával nemcsak méltó szellemi társa és segítője volt Kossuth Lajosnak, de aktív politikai és szervezőmunkát is vállalt a szabadságharcban megsérült katonák kórházi ellátásában. Az elnyomás alatt a lázadás hazai szálait fogta össze, férfiakat megszégyenítő erővel szállt szembe vallatóival. Végül bátyjának sorsában osztozva hazájának elhagyására kényszerült.

Bezár