2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2023/nyár
16 találat
[1]

Kapitalista szórakoztatás a vasfüggöny árnyékában 

[2023.07.30. 10:35] Hírek

A létező szocializmus évtizedeiben több generáció nőtt fel úgy, hogy a tévé egy vagy legfeljebb két csatornát jelentett, közel sem állt rendelkezésre a napjainkban megszokott széles kínálat. Ezáltal egyes tévéműsorok, kiváltképp a populáris nyugati sorozatok hatalmas nézettséget értek el.

[2]

A marokkói bazárok kincsei

[2023.07.18. 18:05] Hírek

Marokkó lenyűgöző piacai az ország legnépszerűbb turisztikai célpontjai közé tartoznak. Az elszánt vevő szinte bármit megtalálhat, ha elmerül a szukok szűk, zegzugos utcáiban. Egzotikus fűszerek, kézműves remekek és a népművészet kincsei mind-mind fellelhetőek itt.

[3]

A királyi konyha és a maradékok sorsa

[2023.05.20. 14:00] Történelmi Magazin

A kiegyezést követő években Ferenc József és Erzsébet királyné gyakran tartózkodott Magyarországon. Koronázási ajándékként megkapták a gödöllői kastélyt, ahová a királyné sokszor menekült az udvari etikett elől. Ide a férje is szívesen elkísérte. Máskor az uralkodó egyedül utazott, például hadgyakorlatra vagy avatási ünnepségekre. Akárhogyan is, ilyenkor se élhettek rántottán: az utazásokkor is egész ármádia gondoskodott nemcsak az ő élelmezésükről, hanem a vendégekéről is. A nagy lakomák után pedig a maradék is hasznosult.

[4]

A marokkói bazárok kincsei

[2023.05.20. 13:51] Történelmi Magazin

Marokkó lenyűgöző piacai az ország legnépszerűbb turisztikai célpontjai közé tartoznak. Az elszánt vevő szinte bármit megtalálhat, ha elmerül a szukok szűk, zegzugos utcáiban. Egzotikus fűszerek, kézműves remekek és a népművészet kincsei mind-mind fellelhetőek itt.

[5]

A nyugati bűnügyi sorozatok virágzása a 70-es, 80-as években

[2023.05.20. 12:54] Történelmi Magazin

A bűnügyi sorozatok története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. A legsikeresebb darabok születésük óta állandóan a képernyőn vannak, szállóigeszerű mondataik a közbeszéd részeivé, hőseik a populáris kultúra megkerülhetetlen mérföldköveivé váltak. Diadalmenetük oka elsősorban a nézők bűnügyek iránti olthatatlan kíváncsiságában keresendő, ám nem mellékes szempont az sem, hogy e szériák alkotói mindig is igyekeztek a kor igényeire szabni a zsáner jellegzetességeit, miközben mindvégig szem előtt tartották a műfaji szabályokat.

[6]

Kapitalista szórakoztatás a vasfüggöny árnyékában 

[2023.05.20. 12:52] Történelmi Magazin

A létező szocializmus évtizedeiben több generáció nőtt fel úgy, hogy a tévé egy vagy legfeljebb két csatornát jelentett, közel sem állt rendelkezésre a napjainkban megszokott széles kínálat. Ezáltal egyes tévéműsorok, kiváltképp a populáris nyugati sorozatok hatalmas nézettséget értek el, és máig kiemelt helyet foglalnak el a magyar társadalom kollektív emlékezetében. Kalandos történeteiket milliók élték át egyazon pillanatban a képernyő előtt, és máig közös viszonyítási pontot jelentenek. Vajon miképp fordulhatott elő, hogy a szovjet érdekszférába tartozó Magyarországon ilyen nagyszámú kapitalista filmes „termék” jelenhetett meg, és mitől lehettek ennyire sikeresek?

[7]

Szocialista televíziós sorozatok a kádári Magyarországon

[2023.05.20. 12:50] Történelmi Magazin

A hetvenes-nyolcvanas években Magyarországon sugárzott népszerű tévésorozatok többsége a szomszédos szocialista országokban készült. Ezekből kirajzolódik, hogy milyen különbségek és főleg hasonlóságok voltak megfigyelhetők a blokkon belül az egyes kelet-európai társadalmak között. 

[8]

Vonzó ellenfelek - Az amazonok

[2023.05.20. 12:47] Történelmi Magazin

A mitikus amazonok günokratikus (nőuralomra épült) társadalma a harc és a vadászat férfias erényeit képviselte, ám a férfiak kizárásával, ami az ókori Hellász normavilágának teljes ellentétét jelentette. A nők nem ültek otthon és nem szőttek, nem a férjeiket szolgálták, és bár szültek gyermekeket, a lányokat részesítették előnyben a fiúkkal szemben. Harcosokként pedig tovább folytatták a szerepek felcserélését, hiszen nem lándzsával és pajzzsal küzdő hopliták voltak, hanem távolról támadó és gyorsan mozgó lovas íjászok. Egyszóval: az amazonok olyanok voltak, amilyenek a görögök nem – utóbbiak éppen ezért fantáziáltak róluk.

[9]

Negyven éve mutatták be az István, a királyt

[2023.05.20. 12:39] Történelmi Magazin

A rockopera 1983. augusztusi, királydombi ősbemutatójának már az előkészületei is nagy fejtörést okoztak a kommunista kultúrpolitika számára, zajlottak az ilyenkor szokásos „Húzd meg, ereszd meg!” csatározások az alkotók és a hatalom között. A méltán a XX. század Bánk bánjának tartott zeneművet egyes pártpotentátok legszívesebben betiltották volna, mások viszont felkarolták, s ennélfogva megszületett a Kádár-rezsim legsikeresebb zenés színpadi alkotása fülbemászó dallamokkal, a színpadon pedig óriási személyes és országos drámákkal.

[10]

A daruvári Jankovich–Tüköry-kastély

[2023.05.20. 12:37] Történelmi Magazin

E helyen már a rómaiak is fürdőztek, majd évszázadok teltek el, mire újraéledt itt a fürdőkultúra. Mindeközben a messze földön híres barokk kastély gazdag könyvtárával és inspiráló légkörével vonzotta magához a szellemi táplálékra éhezőket. Színészek, költők, zeneszerzők zarándokoltak ide alkotói magányt, ihletet és pezsgő társaságot keresve. 

[11]

A vasúti utazás hőskora az angol festészetben

[2023.05.20. 12:35] Történelmi Magazin

1825. szeptember 27-én új fejezet kezdődött a szárazföldi utazás évezredes történetében. Ezen a napon vált először lehetségessé, hogy az ember gyorsabban utazzon, mint ahogy a ló üget. A világ első, gőzmozdony által húzott, közforgalmú vasúti szerelvénye Stockton és Darlington között 24 km/órás sebességre volt képes, azaz kétszer olyan gyorsan haladt, mint egy postakocsi. Sorra épültek a vonalak, az állomások, és mivel az emberek egyre nagyobb számban vették igénybe ezt a modern közlekedési eszközt, a pályaudvarok szomszédságában megjelentek az első, tömegek befogadására alkalmas szállodák is. A vasút nemcsak az utazási szokásokra volt óriási hatással, hanem átalakította a tájat és a társadalmat is. Örökre megváltoztak az időről, a térről és a távolságról alkotott képzetek. A vasúti fülkékben és különösen a pályaudvarokon a társadalom legkülönfélébb rétegeiből származó emberek találkoztak egymással. Mindez persze a művészek érdeklődését is felkeltette.

[12]

Hét civilizáció, amely rejtélyes módon tűnt el

[2023.05.20. 12:34] Történelmi Magazin

Maja, inka, mississippi, húsvét-szigeti, Indus-völgyi civilizáció – csupán néhány olyan kultúra, amely eltűnt a történelem süllyesztőjében, a nagyszámú épített örökségen és régészeti leleten túl számos, megválaszolatlan kérdést hagyva maga után.

[13]

Judy Garland keserű küzdelmei

[2023.05.20. 12:31] Történelmi Magazin

Több mint fél évszázada, hogy meghalt, emlékét mégis újra és újra megidézik. Gyerekszínészből lett ikonná; nincs nap, hogy az álmaink szivárványáról szóló dal – amit ő tett világhírűvé – fel ne csendülne valahol. Élete utolsó, a gyógyszerekkel és alkohollal folytatott szívszorító küzdelme azonban mindent elmond a szivárvány takarta valóságról.

[14]

Kik nyugszanak a mohácsi tömegsírokban?

[2023.05.20. 12:29] Történelmi Magazin

A mohácsi csata mindmáig erős érzelmeket vált ki. Az összecsapások helyszínei, a felelősség kérdése, a szembenálló erők létszáma legalább száz éve vad viták kereszttüzében áll. A sátorhelyi tömegsírokban fellelt emberi maradványokkal kapcsolatban sem alakult ki egyetértés: vajon a csatában elesett harcosokról, a magyar tábor őrségéről és személyzetéről vagy az ütközet után két nappal, augusztus 31-én kivégzett 1500-2000 hadifogolyról van szó? Az alábbi írás e vitákban igyekszik eligazítani az olvasót.

[15]

Haydn ellopott koponyája

[2023.05.20. 12:11] Történelmi Magazin

„Meleg, fojtogató por. Negyed 1-kor [Joseph] Haydn végelgyengülésben elhunyt a Kleine Steingasse 73-as szám alatti lakásában. Holnap temetik. 77 évet és 61 napot élt. Sokat gondolkoztam a sorsán, el szerettem volna olvasni az életrajzát. Lett volna hozzáfűznivalóm” – írta Joseph Carl Rosenbaum, az Esterházy család intézője Kismartonban. Megbecsült embernek számított, minden bizonnyal a zeneszerző is jól ismerte, ő volt az egyike a koporsóvivőknek és azoknak, akik a „legértékesebb” relikviára ácsingóztak: a halott fejére.

[16]

Az első magyar történelmi kalandfilmsorozatok

[2023.05.20. 12:04] Történelmi Magazin

A hazai televíziózás hőskorszakában bemutatott produkciók közül kiemelkedik három történelmi témájú sikerszéria. A Tenkes kapitánya (1964), a Bors (1969–1972) és az Egy óra múlva itt vagyok… (1973–1975) című sorozatok generációk óta meghatározó élményt jelentenek a nézők számára. Mivel az egyetlen tévécsatorna műsorai akkoriban megkerülhetetlenek voltak, és országos médiaeseményt jelentettek, így e sorozatok főszereplőinek, Zenthe Ferencnek (Eke Máté), Sztankay Istvánnak (Bors Máté) és Harsányi Gábornak (Láng Vince) az országos népszerűségét egy életre biztosították.

Bezár