2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Feitl István

Rákosi Mátyás népes családja

Tizenketten voltak. Név szerint, időrendben: Béla (született: 1886), Jolán (1888), Matild Gizella (1890), Mátyás (1892), Izabella (1895), Margit (1896), Zoltán (1898), Ludovika Lujza (1900), Mária (1902), Ferenc (1904), Dezső (1906), Hajnalka (1908). Komoly politikai karriert Mátyás futott be, a nagy mintaadó, akit legtöbb testvére így-úgy követett az életútján. Ki egyszerű emberként, ki magasabb pozícióban vált kommunistává, közülük hatan hosszabb ideig a Szovjetunióban is éltek.

A népes családok nem voltak ritkák a XIX–XX. század fordulóján, de egy tucatnyi gyermek azért elismerésre méltó teljesítménynek számított, ráadásul a mai szociálpolitikai juttatásokat sem ismerték. Különösen, ha tekintetbe vesszük azt is, hogy a szülők 11 gyermeket neveltek fel, csak egy, Ludovika Lujza halt meg korán tüdőbajban.

Élethossz

Az első gyermek viszonylag későn született, az édesanya, leánykori nevén Léderer Cecilia 22 éves volt, amikor először teherbe esett. Viszont mai szemmel is idősen, 44 évesen szülte meg legkisebb gyermekét, Hajnalkát. Olyan sokan voltak, hogy esténként meg kellett számlálni őket. Egyik nap – mesélte Mátyás – Mária, vagy ahogy a családban hívták, a kis Marcsa hiányzott. Tűvé tették érte a házat, az udvart, a környéket, de nem került elő, végül a padláson egy kis zugba húzódva leltek rá, mélyen aludt.

Hosszú élettel áldotta meg legtöbbjüket a sors, az egészséges természetet apjuktól – Rákosi (Rosenfeld) Józseftől – örökölték, aki nyolcvan fölött erdő-kényszermunkásként dolgozott az osztrák hegyekben, aztán került Mauthausenbe, és ott vesztette életét kiütéses tífuszban. A legidősebb fiú, Béla ugyanott ugyanaznap halt meg. Hajnalka sem természetes halállal hunyt el, a fasisztákkal szembeni ellenállási mozgalomban harcolt, letartóztatták, 15 évre ítélték, végül Bergen-Belsenben vesztette életét. Margit, aki a legjobb partit csinálta, gazdag nagyiparoshoz ment nőül. Aztán 30 éves korában rákos lett, s végzett magával. Odahaza gyermekkorukban kettesével feküdtek egy ágyban, Marcsa Ludovika Lujzával aludt együtt, feltételezhetően tőle kapta meg a tüdőbetegséget. Máriát 38 éves korában Moszkvában érte a halál.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. tavasz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár