2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Öldöklés Isten nevében – a droghedai vérfürdő

2015. szeptember 25. 14:12

Vitatott bizonyíték

Maga Cromwell is különbséget tett hadviselő felek és civilek között. 1649. szeptember 27-én egy friss feljegyzést küldött a Droghedában elesettekkel kapcsolatos részletekről. Több mint 3 ezer katonai áldozat mellett a dokumentum „számos civil” áldozatról is említést tett. A levél eredeti példánya elveszett, a Parlament azonban elrendelte, hogy másolatát hozzák nyilvánosságra. Két évszázaddal később a neves skót történész, Thomas Carlyle azt állította, hogy a kérdéses kifejezés egy későbbi utánnyomás révén került a levélbe. Rajta kívül mások is manipulációt emlegettek. Az másolat eredeti példánya azonban, rajta a szóban forgó szavakkal, még mindig létezik. A parlamentiek nagy figyelmet fordítottak a kiadói fegyelemre, és 1649-ben törvényt bocsátottak ki a hivatalos kiadványok ellenőrzésére. A nyomdászok munkájuk elvesztését kockáztatták volna a hivatalos dokumentumok megmásítása esetén, így nem valószínű, hogy bármit is hozzáírtak volna Cromwell leveléhez.

A rendelkezésre álló források alapján tehát úgy tűnik, maga Cromwell is elismerte civilek legyilkolását. A történészek becslései szerint a város ostromának 2800 katona mellett mintegy 7-800 civil áldozata volt. Cromwell Írországról alkotott véleménye azonban tükrözte az angolok véleményét is, akik örömmel fogadták minden ellenállás eltiprását, anélkül, hogy aggódtak volna az alkalmazott módszerek, és az esetleges polgári veszteségek miatt. Cromwell úgy gondolta, hogy módszere segítségével gyengítheti a csapataival szembeni ellenállást, brutális cselekedetei azonban csak erősítették az írek harci kedvét. Részben ennek köszönhető, hogy a háború csak 1653-ban ért véget, és olyan következményekkel járt, amelyek évszázadokra megmérgezték az angol–ír kapcsolatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Paul Delaroche: Cromwell I. Károly koporsójánálFametszet Drogheda ostromárólW. R. S. Stott képe Drogheda ostromárólCrispijn de Passe II. képe Cromwellről1750-ből származó illusztráció Drogheda ostromáról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár