2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Öldöklés Isten nevében – a droghedai vérfürdő

2015. szeptember 25. 14:12

Belső küzdelem

A levél önelégült hangvétele ellenére Cromwell implicit módon elismerte, hogy Droghedában borzasztó dolgok történtek, és ha a győzelem nem jelentett volna akkora elégedettséget, akkor az öldöklés „lelkiismeret-furdalást és fájdalmat” okozott volna számára. Ez a kijelentés arra enged következtetni, hogy a parancsnok komoly lelki vívódáson mehetett keresztül. Cromwell, mint mindig, saját vallási meggyőződésében talált vigaszra és megkönnyebbülésre, abban a megingathatatlan hitben, hogy Isten akaratával összhangban cselekszik.

Sokan hozzák fel mentségére továbbá, hogy az ellenséges csapatokkal szembeni könyörtelenség egyáltalán nem tért el a korban az ellenséges katonákkal szemben alkalmazott bánásmódtól. Drogheda ostromának kezdete előtt Aston visszautasította az ultimátumot, és ezáltal (legalábbis technikailag) lemondott a helyőrség katonái életének megmentéséről. Wellington hercege – Napóleon legyőzője – még több mint egy évszázaddal később is megállapította, hogy „mindig is magától értetődő volt, hogy egy erőd védelmezői nem érdemelnek kegyelmet.”

Mindezt figyelembe véve is fontos kiemelni azonban, hogy a mészárlás mértéke precedens nélküli volt. Cromwell a város eleste után sem vette a fáradságot, hogy megkímélje a hadifoglyokat, és kicserélje őket az ellenséggel, vagy váltságdíjért cserébe megkímélje életüket. A parancsnok a kegyetlenkedéseket minden bizonnyal ellenségeinek küldött üzenetnek szánta: nem számíthatnak kegyelemre az ellenük folytatott háborúban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Paul Delaroche: Cromwell I. Károly koporsójánálFametszet Drogheda ostromárólW. R. S. Stott képe Drogheda ostromárólCrispijn de Passe II. képe Cromwellről1750-ből származó illusztráció Drogheda ostromáról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár