2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Fókuszban a történelemtanítás 5. évfolyam 1. szám | Korábbi számok

Közösen értelmezik a francia-német múltat

A német-francia barátságot szentesítő Elyseé-szerződés gyümölcse a számtalan csereprogram, ösztöndíj, német-francia ifjúsági parlament és az Arte televízió után egy nemrégiben megjelent közös történelemkönyv is.

Fantazmagóriák 

Tudatlan angol iskolások

A brit fiatalok aggasztó hányada gondolja úgy, hogy a spanyol Nagy Armadát Kolumbusz vagy a Gyűrűk ura Gandalfja győzte le 1588-ban.

Felmérés 

Hiányosak a diákok ismeretei 1956-ról

Hézagosak a tanulók 1956-tal kapcsolatos ismeretei, tudásuk elsősorban pedagógusfüggő - derül ki egy közvéleménykutatásból.

Tantervek 

A lebutított töritanítástól tartanak a történészek

Az angliai iskolákban készülő oktatási reform kapcsán elvégzett felmérések komoly aggodalmat váltottak ki a történészek körében.

A politikai korrektség tette tönkre a brit történelemoktatást

A brit konzervatívok kizárták a szigetország történelmének nagyjai közül Sir Winston Churchillt és Lady Margaret Thatchert.

Nem fogynak a kritizált japán tankönyvek

Egy új felmérés szerint a botrány füstje nagyobb volt mint a lángja: az iskolák többsége továbbra sem ezeket a könyveket választja.

Német iskolák az angol előítéletek ellen

Németország angol történelemtanárokat hívott tanulmányútra. A cél: megértetni velük, hogy az ország története nem csak a nácizmusból áll.

Az angol iskolások alig tudnak Normandiáról

1899-ben az amerikai elnök, Denzel Washington felkerekedett, és Anne Frank vezette csapataival partraszállt a nácik által elfoglalt Új-Zélandon.

Rasszok és etnikumok 

Viták a kibővített tananyagról az Egyesült Államokban

Heves viták kísérik az Egyesült Államokban a központi törvényhozás javaslatát, amely kötelezővé tenné az iskolákban a különböző rasszok és etnikai csoportok történelmének tanítását.

Oktatás és politika 

Tiltakoznak az izraeli tankönyvreform ellen

Az izrael oktatási miniszter december 5-én jelentette be, hogy az új kiadású iskolai tankönyvekben ezentúl jelölni fogják az Izrael és Ciszjordánia közötti határvonalat.

Bezár