2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2017/­­­ősz
14 találat
[1]

A történelem hét legnagyobb alfahímje 

[2017.07.29. 16:35] Történelmi Magazin

A monogámiára alapvető értékként tekintő nyugati civilizációban is akadt rá példa, hogy egyetlen férfi több tucat utódot nemzzen, az európai kultúrkörön kívüli világban – ahol akár több feleséggel is „büszkélkedhetett” a családfő – pedig meglepően gyakorinak számított a jelenség. A több száz vagy ezer fős adatokkal persze érdemes óvatosan bánni.

[2]

A vörös fasiszta 

[2017.07.29. 16:32] Történelmi Magazin

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol nem létezik pénz és magántulajdon, betiltják a vallást, nyakig begombolt fekete ruhában kell járnunk, nem hordhatunk szemüveget, nem olvashatunk könyveket, nem mehetünk moziba, és az érzelmeinket sem mutathatjuk ki. A legnyomasztóbb disztópiák írói is csak csettintenének a felsorolás láttán, pedig néhány évtizeddel ezelőtt a vörös khmerek Kambodzsájában mindez maga volt a rémisztő valóság. Pol Pot kegyetlen rendszere igyekezett teljesen megfosztani az embereket egyéniségüktől, hogy egy eleve megvalósíthatatlan agrárkommunista fantazmagória oltárán hajlandóak legyenek akár az életüket is feláldozni. A magánszférát felszámolták, az emberélet teljesen elértéktelenedett. A történelem valaha volt legradikálisabb társadalomátalakító kísérletének milliók estek áldozatul.

[3]

A forradalom ismeretlen festője

[2017.07.29. 16:29] Történelmi Magazin

Az 1956-os forradalom hírére Magyarországra ugrasztott másfél száz fotóriporter egyike, a svéd Anders Engman október 29-én érkezett a harcok dúlta Budapestre. A 23 éves pályakezdő tudósító négy napot töltött a magyar fővárosban. Több száz fekete-fehér felvételéből azonban lapja, az SE (magyarul: Lásd) már keveset használt fel. Amikorra ugyanis a fotós élete második külföldi kiküldetéséből visszatért Stockholmba, addigra képeslapjának hasábjai már dugig teltek az akkor még nevesebb pályatársai helyszíni felvételeivel.

[4]

Nagyvadak az ősi fészekben

[2017.07.29. 16:26] Történelmi Magazin

Pozsonytól északra található Stomfa, amely évszázadok óta a környék jelentős települése. Kereskedelmi, kulturális, történelmi és gazdasági szerepének fontosságát reprezentálja a hatalmas méretű, pompázatos kastélya is, mely egykor a Pálffyak, később a Károlyi család kezében élte fénykorát.

[5]

Bodor a levele

[2017.07.29. 16:07] Történelmi Magazin

Az ősz gyümölcssztárja a szőlő, melyet szemenként csipegetve vagy borként fogyasztva egyaránt sokan szeretnek. Kevésbé ismert, hogy étkeknek is lehet igazi „fűszere”. Érdemes néhány új ötletért felütni a régi szakácskönyveket. 

[6]

Feldarabolt uralkodók 

[2017.07.29. 16:04] Történelmi Magazin

A középkori Európában az erőszak és a büntetés nem ért véget a halállal. Az írországi Roscommon megyében található Lough Key közelében a 2005 és 2009 között zajló régészeti feltárások során 137 – a VIII. és a XIV. század között eltemetett – ember maradványaira bukkantak. Az elhantoltak között két férfinak is nagy méretű kövek voltak a szájában; az egyiknél olyan erővel történhetett a kőbehelyezés, hogy az állkapocs kimozdult a helyéről.  A korabeli Európában azonban más okok miatt is többször feldarabolták, „kifilézték” a holttesteket, különösen az otthontól távol elhunyt uralkodók maradványait.

[7]

Kádári médiapolitika az akasztófák árnyékában

[2017.07.29. 16:02] Történelmi Magazin

Sokat elárul az 1956-os forradalmat hathatós szovjet katonai segítséggel leverő Kádár János médiapolitikai szemléletéről az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának 1957. január 25-i ülésén elhangzott megállapítása: „A Népszabadság rögtön a puskák után jön”. Ez nem jelentett mást, minthogy a pártállam a sajtót előszeretettel formálta a maga képére az akasztófák árnyékában is, miközben felhasználta arra, hogy meggyőzze a népet a kommunizmus felsőbbrendűségéről, és elhitesse az emberekkel: „ez a harc lesz a végső”. Mivel a cél szentesítette az eszközt, a híradásokban nem tényeket közöltek, sokkal inkább folyamatos propagandát folytattak a proletárállam és a szocializmus felsőbbrendűségéről.  A sajtótól a hatalom nemcsak hogy nem várta, egyenesen gátolta a valóságos politikai-gazdasági helyzetről való hiteles tájékoztatást, az embereknek éppen ezért ismét meg kellett tanulniuk a sorok között olvasni, s azokból kihámozni a lényeget. Ennek az ideológiailag deformált médiapolitikának a boszorkánykonyhájából való az alábbi néhány adalék.

[8]

A zalai svéd grófné

[2017.07.29. 15:59] Történelmi Magazin

„A piros sportautó nagy sebességgel robog a meleg, csillagfényes éjszakában. Vihar söpör végig a pusztán. A nyílegyenes országutat akácfák szegélyezik. A szél leszaggatja a fehér virágokat a fáról (...) Mintha hóvihar tombolna tavasszal, különös, valószerűtlen, forró és bódítóan illatos hóvihar. Ez a kép rémlik fel bennem, ha a Magyarországon töltött boldog éveimre gondolok. Mintha az Ezeregyéjszaka meséinek színes, egzotikus, vérszagú és rózsaillatú világában éltem volna. Az a régi, feudális Magyarország nincs többé. Elsöpörte a vihar, mint a pusztai akác virágait a szél.” Varázslatosan kezdte visszaemlékezését 1948-ban gróf Andrássy Imréné, született Stella Kuylenstierna már a svédországi szülői ház biztonságában. Az első világháború után került Magyarországra, s a második világégés miatt kényszerült elhagyni otthonát 1945-ben. Lebilincselő memoárja, Ég a puszta címmel egy ideje Kúnos László fordításában magyarul is olvasható. Az asszony egy puritánabb és polgárosultabb kultúrából érkező szemével, ám befogadó módon, idetartozóként mesél rólunk, magyarokról és „feudális” viszonyainkról. Humoros és megható történeteket fűz össze az arisztokrácia különc szokásairól és tagjairól, majd a háborúról, a menekülésről.

[9]

Vágy és vezeklés

[2017.07.29. 15:57] Történelmi Magazin

A szexuális forradalom korában és azt követően szocializálódott generációknak már nehéz elképzelni, milyen szigorú szabályoknak kellett megfelelnie szexuális téren a középkor emberének. Az egyházi előírások számos napon tiltották a közösülést, és még a házastárssal is csak egyetlen pózban lehetett nemi aktust folytatni. Az elmélet és a gyakorlat azonban már akkor is gyakorta elvált egymástól. 

[10]

Zaklatott zarándoklatok

[2017.07.29. 15:54] Történelmi Magazin

Az olykor több ezer kilométeres, oroszlánokkal és megannyi veszéllyel tarkított zarándokút megtétele után a hívők a középkor évszázadaiban a szent ereklyék társaságában sem lelhettek nyugalomra és csendes áhítatra. A középkori zarándokhelyek körül lejátszódó jelenetek – lökdösődés, kiabálás, segítségkérések, buzgó, ám annál hangosabb áhítat – hasonlítanak azokhoz, amelyeket napjainkban a mekkai Kába kőnél vagy a Gangesz partján láthatunk.

[11]

Elit alakulatok a harcmezőn: a lovagok

[2017.07.29. 14:54] Történelmi Magazin

Az ezer évvel ezelőtt élt vitézekre gondolva általában az izgalmas kalandok, a dicsőség és a hírnév jut eszünkbe, a valóságban azonban a felfoghatatlanul brutális csaták és a folytonos életveszély is a lovagi élet kényszerű tartozékát képezték. Nyáron hőgutát kaptak, télen fagyoskodtak, ha pedig megélték az öregkort, a lelkiismeretük mellett a reuma és állandó hátfájás is kínozta őket. Nem csoda hát, hogy gyakran részegeskedtek, és a világi örömöket hajszolták, míg a lovagi eszmék csak fokozatosan alakultak ki az évszázadok során.

[12]

A magyar sport 70 aranypillanata

[2017.07.29. 14:50] Történelmi Magazin

A Múlt-kor őszi számának 64 oldalas extra melléklete a magyar sport 70 aranypillanatát idézi fel. Ki szerezte meg a 100. magyar olimpiai aranyérmet? Ki lett 14 évesen olimpiai bajnok? Ki törte meg a magyarok ötkarikás átkát? A mellékletben most ezekre a kérdésekre is választ talál.

[13]

Árpád-házi királylányok messzi földön

[2017.07.29. 14:49] Történelmi Magazin

Egy királyi dinasztia történelmi beágyazottságát nemcsak az határozza meg, hogy hány évszázadig uralkodott az általa birtokolt területeken, hanem az is, hogy mai szóval élve, milyen nemzetközi kapcsolatokat épített ki. Az Árpád-ház e tekintetben nem panaszkodhat, hiszen a dinasztiából származó királyi lányok Európa csaknem minden szegletébe eljutottak. De vajon hogy boldogultak az új környezetükben? Milyen szerepet játszottak új otthonuk politikájában? 

[14]

Az elpusztíthatatlan katona

[2017.07.29. 14:05] Történelmi Magazin

Sir Adrian Carton de Wiart közel hat évtizedes szolgálati ideje alatt harcolt a búr háborúban, az első és a második világháborúban, repülőgépét lelőtték, volt hadifogolytáborban, ahonnan megszökött, golyót kapott a koponyájába, a csípőjébe, a lábába, a bokájába, de még a fülét is megroncsolta egy lövedék. Az altábornagyi rangig jutó, Viktória-kereszttel kitüntetett férfi csak az első világháborúban nyolc alkalommal sérült meg, társai elmondása szerint a somme-i csatában a gránátok szegét a fogával húzta ki, s megmaradt kezével dobta el. Önéletrajzi kötetében így írt: „őszintén szólva élveztem a háborút”.

Bezár