2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem fogynak a kritizált japán tankönyvek

2005. október 13. 11:00

A nacionalista felhangokat tartalmazó, múltat megszépítő és a szomszédos országokkal szemben ellenséges japán tankönyvek korábban komoly felháborodást váltottak ki mind Japánban, mind pedig Kínában és Koreában. Egy új felmérés szerint azonban a botrány füstje nagyobb volt mint a lángja: az iskolák többsége továbbra sem ezeket a könyveket választja.

Egy múlt héten megjelent japán kormányzati felmérés adatai szerint a középiskolák mindössze 0,4 százaléka választotta az internetre is felkerült vitás történelemkönyveket (melyek egy ideje már angolul is böngészhetők, illetve letölthetők pdf-formátumban is). A könyvek elfogadottsága azonban - ha nem is nagyon - magasabb lett a 4 évvel ezelőtti 0,2 százaléknál, ám még mindig nagyon messze van a kiadók által áhított 10 százaléktól.

Illusztrációs változások: az egyik könyv (bal oldalon látható) propaganda-képét szülői tiltakozás hatására cserélték le erre a (jobb oldali) háborús képre

A felmérésben szereplő könyveket a Japán Történelemkönyvek Reformjáért létrejött Társaság szerkesztette, és azokat a dicső múlt megismerésére jövőre 4912 diák használja majd - áll a japán oktatási minisztérium közleményében. Szintén kevésbé sikeres az állampolgári ismereteket hasonló szellemben oktató könyv: azt mindössze a diákok 0,2 százaléka, azaz 2338-an használják majd. Az oktatási minisztérium sokáig ellenállt az ominózus kötetek tankönyvvé minősítésének, ám a négy évente lefolytatott eljárás során tavaly többségbe kerültek azok, akik ezekre a könyvekre szavaztak. A tankönyvek így szabad utat kaptak az iskolákban is.

Mivel - a legismeretebb, Kisosha Kiadó által megjelentetett - tankönyv megengedően, sőt néhol kimondottan támogatóan beszél a japán militarista külpolitikáról, és agresszív hódításokról, ezért hamar nemzetközi felháborodást váltott ki. Mindez rányomta bélyegét a második világháború befejezésének 60. évfordulójára is. A könyvet elfogadó és használó iskolák előtt folyamatosan tüntetnek a szülők és a különböző civil mozgalmak is, akik a birodalmi szellem azonnali száműzését követelik az iskolákból. Ez azonban - ahogy azt a himnusszal kapcsolatos viták is jelzik - nem lesz könnyű feladat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár