2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Háború Irakban 2. évfolyam 3. szám | Korábbi számok

A Sivatagi Róka bukása

A mostani Irak elleni hadjárat sok mindenben felülmúlja az első Öböl-háborút, de még inkább az 1998-ban indított Sivatagi Róka hadműveletet - amire azért nem annyira büszkék az amerikaiak, de még az angolok sem.

 

Az iraki lápvidék lakói

Ha valami, akkor az iraki ősi mocsári kultúra elpusztítása jól ment a diktátornak.

 

Az iraki műemlékek és a háború

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy a leendő hadszíntér lényegében az emberiség bölcsőjeként is emlegetett hajdani Mezopotámia területe.

 

Irak széthordott kincsei

A termékeny félhold birodalmai és Asszíria kincsei egyaránt áldozatául estek a 20. század politikai csatározásainak.

Bomba az egyetemre

Bagdad bombázása során a szövetségesek nem kímélték a 13. században alapított Al-Mustansiriya Egyetemet sem. Hírügynökségi jelentések szerint 10 méter átmérőjű, és 3 méter mély kráterek tátonganak az iskola bejárata előtt.

Petíció a kongresszushoz

A amerikai UCLA egyetem történészei - Joyce Appleby és Ellen Carol DuBois - petíciót írtak a kongresszushoz, melyet augusztus 30-áig már több mint 1000 amerikai történész írt alá és a lista naponta negyven névvel bővül.

Szaddám Huszein portré

Az iraki diktátor politikai pályafutásának története röviden.

Irak történelme

Irak történelme évszámokban

 

Újabb Sivatagi Vihar fenyeget

Törökországot védő rakéták telepítése, a Nato tagállamok légtereinek átengedése, katonai támaszpontjaik, kikötőik és üzemanyagtöltő létesítényeik igénybe vétele. Most, hogy egy Irak elleni háború esetére az Egyesült Államok közvetett katonai támogatást kért a fenti területeken a szövetséges NATO-tagállamoktól, ideje felidézni a 12 évvel ezelőtti Öböl-háborús szereplést.

 

Ninive végső kifosztása

A termékeny félholdnak az egész Közel-Keletet uralma alatt tartó birodalma, Asszíria kincsei áldozatául estek a 20. század politikai csatározásainak. A felbecsülhetetlen értékű műemlékek ezrével válnak a kincsrablók martalékává.

A lapszám többi cikke:

Lőttek az iraki régészeti leleteknek
Irak történelmi emlékei veszélyben
Bezár