2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Tiltott gyümölcs, rettegett zöldség 17. évfolyam 3. szám | Korábbi számok

Gondolta volna, hogy az ókori Rómában azt sem tudták, mi az a narancs? 

A citrusfélék ma már meglehetősen gyakorinak számítanak a Mediterrán térségben, ahol lépten-nyomon narancs- vagy citromfákba botlunk. Nem volt ez azonban mindig így, a Római Birodalomban például csak a tehetőseknek volt citromfájuk, narancsról pedig még csak nem is halottak.

 

Amikor a kínaiak megőrültek a mangóért, pedig meg sem kóstolhatták

1968 augusztusában valóságos mangóláz kerítette hatalmába Kína lakosságát: a gyümölcsöt versekben magasztalták, oltárokon imádták, és ereklyeként hordozták körbe az országban.

 

Miért volt az ókorban a bab a halál jelképe?

Pitagorasz és a körülötte kialakult közösség mindenséget vizsgáló tagjai vegetáriánusok voltak. Azonban a mai vegetáriánusoktól eltérően Pitagoraszék nem csupán a húst, hanem a babot is nagy ívben elkerülték.

 

New York a századfordulón valósággal hadat viselt az eldobált banánhéjakkal

Habár napjainkban már szinte csak a klasszikus komikusi látványelemek egyikeként látjuk viszont, a banánhéjak által okozott balesetek egykor igen gyakoriak voltak.

Így néz ki a gyümölcskenyér, amelyet Scott kapitány hagyott 106 éve az Antarktiszon

Egészen elképesztő állapotban tartósított a déli-sarki fagy egy gyömölcskenyeret, amelyről a kutatók úgy vélik, Scott sarkkutató csapatához tartozhatott.

Kétezer éves gabonából újrafőzték Jézus korának söritalát

Egy kicsiny jeruzsálemi sörfőzdében a Tel-avivi Egyetemtől kapott, öt kiló ősgabonából előállították a Jézus korában fogyasztott sört. Mintegy 20 litert.

Fallikus szimbólum volt a saláta Egyiptomban

Az ókori Egyiptomban a saláta nem egy népszerű előétel, hanem afrodiziákum volt, amely a termékenység istenét, Mint reprezentálta.

Miért rettegett Európa sokáig a paradicsomtól?

Urbánus legendák sora próbálta "befeketíteni" a paradicsomot, de tudományos értekezés is sokat tett azért, hogy kétszáz éven át "indexen" maradjon.

 

Milyen volt régen a görögdinnye, mielőtt finommá nemesítették?

A görögdinnye őse távolról sem hasonlított a mai alakjára: az íze rossz volt, az illata orrfacsaró, ám mégis hasznos gyümölcsnek bizonyult.

 

Éva miért egy fügefáról veszi le a tiltott gyümölcsöt a Sixtus-kápolna freskóján?

Michelangelo talán legismertebb alkotásán, a Sixtus-kápolna freskóján számos érdekes bibliai rész került megörökítésre, többek között a bűnbeesés, amelynek során Éva nem egy almafa, hanem egy fügefa gyümölcséért nyúl.

Bezár