2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ügynökök a Múlt-kor történelmi magazinban

2011. március 4. 15:18

Mit tudunk az ügynökök és besúgók hazai történetéről? Hogyan házasodtak az angol uralkodók? Tényleg volt-e vesztegzár a Royal szállóban? Milyen szörnyű titkot rejt a 301-es parcella? Hová lett III. Pál keze? Magazinunk legújabb, tavaszi számában ezekre a kérdésekre is választ keresünk, ahogy olvasóink több más érdekfeszítő történetet is megismerhetnek a lapból.

A magazin legújabb számának fő témájául az ügynököket választottuk. Mindez azért is érdekes, mert valószínűleg csak kevesen tudják, hogy a besúgók és kémek szervezete jószerivel már a 19. században (is) behálózta a magyar történelmet: I. Ferenc császár és király például saját testvérét, József nádort is figyeltette. Az pedig már kevésbé ismert, hogy a nádornak ugyancsak saját besúgóhálózata volt. A Titkos Kabinet Iroda kezdetben 15 főből állt, a fontosabb levélmásolatokat 3 példányban készítették el. De vajon kinek a számára? Mint vezető politikusok, Deák és Wesselényi tudták, hogy megfigyelik őket, de saját köreiken belül nem tudtak rámutatni a besúgókra. Legalább is jó ideig.

Az ügynökök azonban később is jelen voltak, és a profi besúgók pénzért jelentettek a két világháború között. Dolgoztak már az őszirózsás forradalomban, de még Péter Gábor is kikérte a segítségüket. De vajon miben? A Múlt-kor legújabb számából az is kiderül, hogy a megfigyelések egyre "népszerűbbek" lettek 1945 után, és ettől kezdve folyamatosan érték retorziók az egyházi személyeket, papokat, szerzeteseket is anélkül, hogy bűncselekményt követtek volna el. Többször bírói ítélet nélkül internálták vagy záratták be őket. De vajon milyen megfontolásból? A kérdésekre a magazin legújabb számában találhatunk választ, de sok másik érdekfeszítő történetet is bemutatunk az „ügynökös dossziéban”, így az olvasó ávósok, belügyi dolgozók és volt besúgók történeteit is megismerheti most tavasszal.

Egy kisebb ugrással szintén harcias vizekre evezünk, hiszen ha az angol uralkodók dinasztikus kapcsolati kerülnek szóba, elsőre VIII. Henrik magánéleti kalandozásai jutnak az eszünkbe. Ez csupán a felszín, előtte és utána is voltak olyanok a brit trónon, akik házasságáról van mit beszélni. Érdekházasságok, látszatházasságok, gyermektelen nászok, szerelmi és családi válságok? Az angol királyi házak ezeréves történetében már minden volt példa. Most, harminc évvel Diana és Károly násza után pedig a Buckingham-palota ismét ünnepre készül: Vilmos herceg, a brit trón várományosa ugyanis hamarosan oltárhoz vezeti Kate Middletont.

Szintén a magazinban olvashatunk arról, hogy Rejtő Jenő híres regényének története 1963-ban elevenedett meg a Royal szállóban, ahol váratlan esemény zavarta meg a hotel mindennapjait. Két alkalmazott a szállodában tartotta meg lakodalmát, másnapra az ifjú ara testén gyanús kiütések jelentkeztek: az orvos himlőre gyanakodott. A diktatórikus rendszer apparátusa azonnal működésbe lépett. A szállót a hatóságok lezárták, a vendégeknek és a személyzetnek maradniuk kellett. Hogy mi történt a körúti luxusszállodában, arról az egykori alkalmazottak meséltek magazinunknak.

Testközelbe hozzuk a régészetet is: beszámolunk a mesés Margatnál végzett feltárásról, illetve egy egyiptomi régészeti sikerről is. Feltárul Piay már feldúlt, de 100 éve elfeledett sírja és megismerhetjük a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió munkáját is. Magyar régészek osztják meg legújabb felfedezéseiket olvasóinkkal. A 301-es parcella szörnyű titkáról is lehull a lepel: vajon mit kereshettek csecsemők és állati maradványok sírok tucatjaiban?

A náci történelem egy-egy új szelete is megismerhető a lap hasábjairól: hogyan ünnepeltette például Hitler a német kultúra napját? Kikre és miért emlékezett meg a náci vezér? Továbbá egy sohasem volt náci invázió térképei is bemutatjuk, melyeket 1942 márciusában tettek először közzé. Ezen kartográfiai alkotások azt ábrázolják, miként juthattak volna el Hitler csapatai az Újvilágba.

Profil rovatunkban Varga Zsuzsanna történészt egyik – eddig – ismeretlen oldaláról mutatjuk be a szakmának és a nagyközönségnek. A gasztronómiatörténet rajongói a Kádár-rendszer fenékig tejbegríz kulináriáját kóstolgathatják, még az építészetre fogékony olvasóinkat az edelényi L’Huillier kastély színes freskói között látjuk vendégül. A képzőművészetet kedvelői számára pedig az is kiderül majd: Hová tűnt III. Pál keze Tiziano egyik alkotásáról.

Kedvezményes múzeumi belépőinket illetve új fotópályázatunk felhívását keresse a magazin legújabb számában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár