2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Fázós telek, hideg háborúk 19. évfolyam 4. szám | Korábbi számok

„Az utolsó emberig, az utolsó töltényig” – a magyar 2. hadsereg harcai a Donnál 1943 elején

„Az orosz gyalogság keskeny, mély oszlopokban mozgott előre, az egyes emberek távközök nélkül, teljesen felzárkózva tisztjeikkel az élen. A támadás minden előzetes harcfelderítés nélkül lendületesen tört előre. Megállás, tétovázás nem volt; akadályainkat az ellenséges tüzérség teljesen eltüntette.”

 

Miket írnak a naplók Budapest ostromáról?

A hazai naplóirodalom egyik speciális típusa Budapest második világháborús ostromához köthető. Ezeknek a műveknek a sajátossága, hogy velük kapcsolatban nem indulhatott el olyan társadalmi diskurzus, mint amilyen az első világháború után lezajlott.

 

Az éjszaka, amikor a finnek lemészárolták a főztjükből lakomázó szovjeteket

Amikor 1939 őszén a Vörös Hadsereg lerohanta Finnországot, mindenki arra számított, hogy a szovjetek néhány hét alatt sikert aratnak, ám a téli háború végül egy hónapokig elhúzódó konfliktussá vált.

 

Merénylet vagy vadászbaleset okozta Zrínyi Miklós halálát? 

357 éve, 1664. november 18-án sebezte halálra egy vadkan a költő és hadvezér Zrínyi Miklóst, a Szigeti veszedelem íróját, a 17. század legnagyobb formátumú magyar politikusát.

Mélyen a birodalom szívében: Hunyadi János téli hadjárata 

Hunyadi János Oszmán Birodalom ellen vezetett 1443-as téli hadjáratát az oszmán–magyar háborúk egyik legsikeresebb epizódjaként tartják számon.

Amikor a fegyverek hallgattak: így ünnepelték a karácsonyt a frontokon

Szögre akasztották a fegyvert, dalra fakadtak, hangosan kurjongattak, megajándékozták egymást, sőt futballmérkőzést játszottak december végén a lövészárkok ellentétes oldalán küzdő katonák.

Mesterséges forradalom: konteók a Ceaușescu diktatúra végóráiban

A román társadalom az 1980-as évek végére elérte tűrőképessége határait. Az alapvető áruk hiánya, a boltok előtt kígyózó sorok, a háborús időkre jellemző jegyrendszer és a szellemi fásultság eluralkodott a mindennapokon.

A tél elviselhetetlen könnyűsége – Németalföldi mesterek találkozása a klímaváltozással

Nem szokásunk kétségbe vonni a festők témaválasztásainak észszerűségét, de a flamand mesterek téli tájakhoz való vonzódását biztos jobban segít megérteni, ha tudjuk: a képek többsége az úgynevezett kis jégkorszak idején született.

 

10 tény a téli háborúról

„Fehér Halál” néven ismert, rettegett finn mesterlövész, -30-40 °C és fagyhalál a messzi északon: a finnek hónapokig hősiesen küzdöttek az óriási túlerőben támadó, pusztító Vörös Hadsereg ellen.

 

Napóleon komplexusai egymillió életbe kerültek a fagyos orosz pokolban

Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata nemcsak a történészek figyelmét vonta magára, hanem a művészek képzeletét is megragadta. Talán azért, mert a világtörténelem egyik leghíresebb háborújának eseményei mintha közvetlenül hatnának érzékeinkre.

A lapszám többi cikke:

Fénylő jelzőtűz Trianon árnyékában – 100 éve Sopron a leghűségesebb magyar város 
Bezár