2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Ha a múmiák beszélni tudnának 14. évfolyam 2. szám | Korábbi számok

Ritka képek egy középkorban élt szibériai kisfiú múmiájáról

Dél-koreai kutatók kiterjedt vizsgálatoknak vetették alá egy 800 évvel ezelőtt, Észak-Szibériában élt kisfiú mumifikálódott holttestét. Az Északi-sarkkörhöz legközelebb fekvő város, Szalehard közelében talált gyermeket nyírfakéregbe, valamint rézbe burkolták be.

 

Rejtélyes, van Goghra emlékeztető múmiára bukkantak

A múmia egyike azon harmincnégy emberi maradványnak, amelyet a spanyolországi Quintóban található Miasszonyunk mennybemenetele templomban találtak. 

 

Fény derülhet a lápi testek titkaira

A kutatók már évtizedek óta vitatkoznak a különös maradványok rejtélyén: vajon egyszerű baleset következtében kerültek a mocsár mélyére, vagy egy druida ceremónia során, esetleg kivégzett foglyokról van szó?

 

Különleges tetoválásokra bukkantak egy 3000 éves egyiptomi múmián

Jelképek tucatjait tetoválták egy 3000 évvel ezelőtt élt egyiptomi nőre, akinek múmiáján lótuszvirágok, tehenek és istenek szemei is felbukkannak.

Alex, a CT-vizsgálatra küldött, csontritkulásos múmia

Izrael egyetlen múmiájáról egy CT-felvétel nyomán kiderültek egykori, manapság is sokakat kínzó betegségei - értesült a ynet.

Azonosították a valaha talált legfiatalabb egyiptomi magzatmúmiát

Tutanhamon sírjában két mumifikálódott magzatot is találtak, a gízai magzat azonban még ezeknél is fiatalabb volt.

Ismerkedjen meg Tutanhamon dédszüleivel

A múmiák tökéletes példát szolgáltatnak arra nézve, milyen fejlett volt Egyiptomban az erre szakosodott mesterek balzsamozási technikája.

Fából faragott hímvesszőt szorongató múmiákra bukkantak

Egyes kutatók szerint a tárgyakat akár szexjátékként is használhatták a női múmiák kezében talált, fából faragott péniszeket.

 

Nádba tekert, női múmiát fedeztek fel Peruban

Az amerikai kontinens egyik legrégebbi települése közelében egy 40-50 év körüli, tehetős asszony mumifikálódott, közel 4500 éves maradványaira bukkantak a kutatók.

 

Korunk legnagyobb gyilkosa támadta meg az egyik váci múmiát

A rák egyáltalán nem 20-21. századi „találmány”, a genetikai hajlam már az újkorban is jelen volt az európai népességben, mutattak rá Tel-Aviv-i kutatók, akik a 18. századi váci múmiákat vizsgálták meg.

Bezár