2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler és a nők 

2018. október 10. 12:47 Paul McEvans

Adolf Hitler szexuális életéről rengeteg szenzációhajhász elmélet látott napvilágot, ezek javarészének köze sincs a valósághoz. Hogy mégis számos pletyka kelt szárnyra homoerotikus kalandjaival, aberrált szexuális viselkedésével kapcsolatban, az inkább annak köszönhető, hogy szinte semmit sem tudunk a nemi életéről. A Führer ugyanis kínosan ügyelt arra, hogy a német nép mindvégig a hazájáért elkötelezett, nemzetének boldogságáért önmagát is feláldozó államférfit lássa benne. Többször hangoztatta, hogy csak Németországgal jegyezte el magát, kapcsolatait ezért mindig igyekezett titokban tartani. Bár német lányok százezrei epekedtek a Führerért, és sok mindent odaadtak volna, ha akár csak egy éjszakát vele tölthettek volna, csak nagyon keveseket engedett közel magához. Ha mégis szerelmi viszonyt kezdett egy lánnyal, szinte azonnal nyilvánvalóvá tette a számára: életében csak sokadrangú szerepet tölthet be. Kalandjai nem egyszer tragikus véget értek.

A nácikat a legnagyobb jóindulattal sem lehetne a női egyenjogúság élharcosainak tekinteni. A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, az NSDAP fennállása alatt mindvégig a konvencionális női szerepfelfogás mellett foglalt állást. Szemükben az igazi nő az otthon nyugalmának őrzője volt; életének értelmet egyedül gyermekei felnevelése és a férje kiszolgálása adhatott.

Hitler is hasonló álláspontot képviselt. A nőkkel szemben a felszínen mindig régimódi úriember maradt, ám valójában mélységesen megvetette a szebbik nem képviselőit. Avítt mintákat követő felfogása később szeretőihez való viszonyában is megnyilvánult. A legtöbb nőt formázható, a férfi akaratának minden szempontból alávetett tárgyként kezelte. Csak nagyon kevesen vívták ki az elismerését. A politikát a férfiak dolgának tartotta, amelybe jobb, ha a nők nem avatkoznak bele.

A Führer a legmesszebbmenőkig tartózkodott a szexuális kicsapongástól. Lakásán sohasem fogadott prostituáltakat, a második világháború alatt még a német főhadiszállásokon töltött hosszú hónapok alatt sem volt viszonya senkivel. Titkárnőit sem zaklatta, pedig könnyen elképzelhető, hogy néhányan közülük nem utasították volna vissza a közeledését.

Hitler számára külügyi sajtófőnöke, az Ernst Hanfstaengl feleségéhez és nővéréhez, Helene és Erna Hanfstaenglhez hasonló finom arcvonású, elegáns, csinos nők jelentették a szépségeszményt. Helenának egy alkalommal térdre rogyva még szerelmet is vallott, de végül vele sem került intim kapcsolatba. Bár elsősorban a vékony lányok tetszettek neki, a teltkarcsú idomok sem voltak ellenére, a túlsúlyosak viszont kifejezetten taszították. A nála magasabb nők társaságát kerülte.

Egy kellemes kora őszi emlék

Hitler első szerelme a nála két évvel idősebb, jómódú linzi családba született lány, Stefanie Rabatsch volt. Az ifjú Adolf 16 évesen, 1905 körül ismerte meg a gyönyörű teremtést, és gyerekkori barátja, August Kubizek szerint négy éven át volt belé reménytelenül és távolságtartóan szerelmes. Stefanie később úgy nyilatkozott, fogalma sem volt róla, hogy a félénk fiú ennyire mély érzelmeket táplált iránta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár