2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A politikai korrektség tette tönkre a brit történelemoktatást

2007. január 17. 14:00

A brit konzervatívok kizárták a szigetország történelmének nagyjai közül Sir Winston Churchillt és Lady Margaret Thatchert abból a listából, amely azoknak a személyiségeknek a nevét tartalmazza, akik nélkül Nagy-Britannia nem lenne az, ami.

A 12 névből álló listán szerepel Szent Columba VI. századi ír misszionárius, Simon de Monfort, a brit parlamentarizmus atyja, Isaac Newton, a világhírű fizikus, a Royal Society tudományos társaság alapítója. Az egyetlen konzervatív politikus, aki felkerült rá Sor Robert Peel, a londoni rendőrség létrehozója, és az egyetlen nő, Millicent Fawcett, a legnevesebb angol szüfrazsett.

David Willets, a tory árnyékkormány oktatási minisztere nyilatkozatában cáfolta, hogy a listával az lenne a céljuk, hogy - mint ellenfeleik állítják - egy humánusabb és szociálisabban elkötelezett imázst fessenek magukról. Kijelentette, hogy azután készítették, hogy kiderült: a diákok keveset tudnak a történelemről. "Nemcsak arról van szó, hogy találjunk 12 fontos személyt, hanem, hogy megállapítsuk, kiknek köszönhetjük azokat az intézményeket, amelyekre országunk épül. A diákoknak meg kell tanulniuk, hogy Thomas Gresham volt a londoni tőzsde megalapítója és Oliver Cromwell szervezte meg a modern hadsereget" - mondta.

Willets szerint a lista nem végleges, csak tervezet, egyben hangsúlyozta: szükség van a történelemoktatás átszervezésére, mert a "nemzeti emlékezet elvesztése a nemzeti identitás elvesztését jelenti".

A történelemoktatás átalakításával egyetértenek a történészek is. Chris McGovern, a History Curriculum Association tagja szerint az utóbbi 20 évben a történelemoktatást teljesen tönkretették. "Ma mindent a politikai korrektség szemszögéből néznek. Teljes revízióra van szükség, nem 12 személyiségre" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár