2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Különleges középkor 14. évfolyam 1. szám | Korábbi számok

A középkor 10 leghangosabb botránya

Nőnek öltözött férfi prostituált, pápai lakoma vonagló kurtizánokkal, magát farkasnak képzelő őrült király, egy apáca és egy pap szerelme, a tisztségét eladó Szent Péter-utód, az idős királytól földbirtokokat kihízelgő szerető és a sírjából kiásott pápa különös pere.

 

Megfejtették a templomos lovagok hosszú életének titkát

A templomos kolostorokban nem volt meglepő, hogy a szerzetesek jelentős része elérte a 60-70 éves kort, míg a várható élettartam 25-40 év körül mozgott.

 

Az "átok", amely az első avignoni pápával és a francia királlyal is végzett

A legenda szerint a templomosok nagymestere a máglyán megátkozta Fülöp királyt és a pápátis, akik - ezért vagy másért - egy éven belül meghaltak.

 

10 tény a középkori zsidóüldözésekről

Az 1348-50-es pestisjárványért sokan a vádak szerint békákból, pókokból, szentelt ostyából és keresztények szívéből álló mérgüket Európa kútjaiba öntő zsidókat tették a felelőssé.

Ezer év után hallhatjuk először az „elveszett” középkori dallamot

Maga a zene univerzális, minden korban ugyanúgy élvezhető, azonban megeshet, hogy egy időre szem elől veszítjük.

Maláriája miatt vezetett keresztes hadjáratot IX. Lajos

A szentté avatott francia uralkodó a keresztes hadjárat során elszenvedett kudarcáért az Istennek nem tetsző dolgokat okolta.

Tényleg I. Mieszko lengyel fejedelemnek szánták eredetileg a magyar koronát?

Egy angyali látomás hatására a pápa "elhatározta, hogy sokkal inkább választottját, Istvánt ékesíti szerencsésen e világi koronával".

Oldjon meg Ön is középkori matekpéldákat

„Egy városba egy hírnököt menesztettek, aki naponta 20 mérföldet képes megtenni. Öt nappal később utána küldtek egy újabb hírnököt, aki...”

 

Vérengzés és hullahegyek – pusztasággá változtatta Magyarországot a tatárjárás

1241. április 11-én szenvedett megsemmisítő vereséget Muhinál az országba betört mongol hadaktól IV. Béla király serege. A csatát egy évig tartó megszállás követte, a tatárjárás megtizedelte az ország lakosságát.

 

Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

Bár a vikingek fosztogató hadjárataik során legtöbbször kétségkívül brutális módon léptek fel a helyi lakosokkal szemben, pusztító portyáik mellett kreativitásukkal is beírták a nevüket a nyugati civilizáció történetébe.

Bezár