2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Egy letűnt kor asszonyai 17. évfolyam 1. szám | Korábbi számok

A középkori háziasszony megpróbáltatásai

Napjainkban a modern kor vívmányai igen nagy mértékben megkönnyítik a mindennapjainkat.. Innen nézve igazán távoli világnak tűnik a középkori háziasszony világa. Felmerülnek a kérdések: Hol vásárolt? Honnan szerezte ruháit? Hogyan teltek napjai, és hogyan viszonyult körülményeihez?

 

Sörfőzésből éltek a középkor valódi „boszorkányai”

A seprűvel repülő, hegyes kalapot viselő boszorkány, aki sötét, nyirkos helyen lakik fekete macskájával az egyik legelterjedtebb toposszá vált a nyugati kultúrában.

 

A királynéi lét ismeretlen árnyoldala: a nyilvános szülés

A királyi utódok születését mindig nagy figyelem övezte, amit érthetünk szó szerint is. Nemcsak az udvari lelkesedés állította a várandós királynét a középpontba.

 

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

A legtöbb középkori hercegnő nem volt több, mint dekoratív sakkfigura. Néhányuk számára azonban egész másként alakult az élet.

VII. Károly szeretője volt a meztelen dekoltázs divatjának forradalmasítója

Franciaországban külön női bizottság ült össze, akik az alapos mustrát követően döntést hoztak az ágyas személyét illetően.

A középkor szakállas női szentje – Szent Kümmernisz (Wilgefortis) legendája

Európában a 13. századtól elterjedt egy szent tisztelete, ki nő létére a Krisztus-ábrázoláshoz hasonló, dús szakállal rendelkezett.

Hatóságilag támogatott prostitúcióval küzdött a „szodómia” ellen a Velencei Köztársaság

A 16. századi velencei vezetés azzal kívánta elejét venni a „szodómia járványának”, hogy a női prostitúciót támogatta.

Az apácák szüzességének jelentőségét boncolgatta a középkori apátnő enciklopédiája

A Hortus deliciarumban található képek és versek bepillantást engednek abba is, hogy miként fogták fel saját szerepüket a korabeli apácák.

 

Milyen volt a példás középkori nemesasszony?

Bizonyára sokan hinnénk, hogy a középkorban az arisztokrácia tagjaként könnyebb volt az élet, mint közemberként. Ez az élet egyes vonatkozásaiban igaz lehetett, azonban ha valaki nőnek született, számtalan szabálynak kellett megfelelnie.

 

Megrendezte saját halálát a középkori apáca, hogy megszökhessen a kolostorból

Érseki jegyzék lapszéli jegyzetéből derült ki, hogy Leeds-i Johanna miként készítette el 1318-ban saját hasonmását, hogy mindenki azt higgye, az apáca valóban elhunyt. Pedig dehogy halt meg, csupán „az érzéki vágyak útjára” lépett.

Bezár