2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Magyarország a II. világháborúban 21. évfolyam 2. szám | Korábbi számok

Képeken a délvidéki megszállás kerékpáros honvédei

Tósoky Károly hadapród őrmester a Damjanich János 16. kerékpáros zászlóalj kötelékében már a hivatalos 1941. április 11-ei magyar hadüzenet és a hadműveletek előtt öt nappal, 1941. április 7-étől kezdődően bevetésen, majd két nappal később már háborús területen volt.

 

Az elfeledett hadifogoly, akiről már a családja is lemondott: Toma András hazatérése 

2000. augusztus 11-én, a lenyugvó nap alatt az idegek pattanásig feszültek, amikor az Oroszországból érkező gép landolásra készült. A repülőgépen egy idős férfi utazott, aki rövid időre világsztárrá változott.

 

Csekély ellenállásba ütközött Magyarország német megszállása

A német megszállással új korszak kezdődött Magyarország második világháborús történetében: az 1918-ban elnyert teljes szuverenitás és függetlenség 1944-ben ért véget, és csak 1990-ben sikerült visszaszerezni újra.

 

Hírnevével védelmezte szeretteit a történelem viharaitól Bajor Gizi

Mentett ki embereket a Városmajor utcai nyilas házból, kápráztatott el börtönőrt Márianosztrán. Bajor Gizi életének végül nem a nyilasok, és nem a kommunisták, hanem férje vetett véget 72 évvel ezelőtt, 1951. február 12-én.

Nem talált kiutat lehetetlen politikai helyzetéből Teleki Pál

1941. április 3-án követett el öngyilkosságot gróf Teleki Pál miniszterelnök, földrajztudós, akadémikus, a múlt század egyik legellentmondásosabb megítélésű magyar politikusa. 

Tömeggyilkosságok kísérték a bori munkaszolgálatosok felszabadulását

 1943. február 20-án Németország azzal a konkrét igénnyel fordult magyar szövetségeséhez, hogy 10 000 zsidó munkaszolgálatost küldjenek a szerbiai Borba.

Négyórás beszédet tartott az utolsó szó jogán a nemzetvesztő Szálasi Ferenc

Pontosan milyen bűnökért kellett felelnie? Mit tartalmazott a rendkívül hosszú, négyórásra nyúlt utolsó beszéde?

Embermentés a holokauszt árnyékában

„A napokban megnéztük Gézával a téglagyárat, ahová 6000 zsidó van tömörítve. Mondhatom, apokaliptikus látvány!!!"

Vészterhes csend előzte meg a doni katasztrófát

„A támadás minden előzetes harcfelderítés nélkül lendületesen tört előre. Megállás, tétovázás nem volt; akadályainkat az ellenséges tüzérség teljesen eltüntette.”

 

Koholt vádak alapján telepítették ki magyarországi németek százezreit 

77 éve, 1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amely a második világháborút követő szélesebb kelet-európai etnikai tisztogatás hazai szakaszának kezdetét jelentette.

 

Nagypénteken lőtték meg, húsvéthétfőn hunyt el a vértanú püspök, Apor Vilmos

Május 23-án emlékezik meg a katolikus egyház boldog Apor Vilmos vértanú győri püspökről, aki 1945 tavaszán ártatlanok védelmében adta életét: a Püspökvárban a győri harcok alatt összegyűlt asszonyokat és lányokat részeg szovjet katonák akarták elvinni, Apor pedig ellenállt, és lelőtték.

Bezár