2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Julius Caesar és kora 1. évfolyam 2. szám | Korábbi számok

Átkelés a Rubiconon

I.e. 49. január 10-én vagy 11-én Caesar egyetlen legiójával átkelt a Gallia Cisalpina provinciát Italiától elválasztó határfolyócskán, a Rubiconon, s így a senatussal és Pompeiusszal való kiegyezés helyett a polgárháborút választotta.

 

Az első triumvirátus

A Kr. e. 1. század a római köztársaság korának utolsó évszázada, egyben válságának időszaka is. Ebben a században egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hatalmasra duzzadt birodalom igazgatására már nem felel meg a városállami méretekre szabott szisztéma.

 

Caesar és a katonai morál

Kr. e. 58-ban Caius Julius Caesar a germánok egyik törzse, a szvébek elleni hadjáratra készült.

 

Március idusán történt

Több mint hatvan ember esküdött össze Caesar ellen; az összeesküvés vezetői Caius Cassius, Marcus és Decimus Brutus voltak.

`Százados játékok` az ókori Rómában

Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a millenniumok ünneplése némiképp magyar szokás, amelyet a mindenkori állami propaganda igyekszik jelszószerűen felhasználni, hogy egyfelől ezzel terelje el a figyelmet a különféle, akár politikai, akár szociális, akár kulturális vagy egyéb bajokról, másfelől ilyen módon kísérelje meg mozgósítani a közömbös vagy akár a vele szemben többé-kevésbé ellenséges érzelmű tömegeket. Így volt ez az ókori Rómában is.

 

Egyiptom római provinciává lesz

A Ptolemaioszok állama Kr.e. 50 körül már csak árnyéka volt a hajdani - Afrika, Elő-Ázsia és Európa egyes részeire kiterjedő hatalmas birodalomnak Az Egyiptomon kívüli területek elvesztése mellett a belső helyzet is bizonytalan volt az etnikai feszültségek, az őslakosság és a görögök közti ellentétek miatt.

Bezár