2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill kémfőnöke a britek legnagyobb botrányhőse

2006. október 16. 12:30

Egy új könyv felfedte Anglia legkomolyabb politikai botrányának, a brit hadseregben bolsevik őrségváltást sürgető Zinovjev-levél hamisításának részleteit. A nemzetközi kommunista mozgalom vezetőjének tulajdonított levél azóta is a politikai ellenfelet a választáson agyonvágó hamisított levél prototípusaként él a köztudatban. A brit külügyi aktákat áttekintő új kutatás szerint a hamisítást Winston Churchill egyik protezsáltja, Anglia második világháborús kémfőnöke személyesen vezényelte le.

Korábban szigorúan titkosított aktákon alapuló kutatások 1999-ben derítették ki, hogy 1924-ben a brit hadseregben bolsevik őrségváltást sürgető ún. Zinovjev-levél az angol titkosszolgálat, az SIS (Secret Intelligence Service) egyik jól sikerült titkos akciója volt. Most az akciót lebonyolító kém személyét is sikerült tisztázni.

Tudja, ki volt a politikai ellenfelét a választások előtt lejárató hamisított levél műfajának megteremtője? Nos, kezdjük a történet elején!

Angliában 1924 elején nagy meglepetésre a Ramsay MacDonald vezette Munkáspárt nyerte meg a választásokat. Az új kormányzat egyik első lépéseként elismerte a Szovjetuniót, kiváltva a korábban választási vereséget szenvedett, vörös veszéllyel fenyegetőző konzervatívok felháborodását. Az év végére eszkalálódó politikai helyzet új választások kiírásához vezetett, a kampány során a Konzervatív Párt minden eszközt felhasznált a Munkáspárt ellen. Az újabb vereségtől való félelmük nem volt alaptalan, ugyanis az alig egy éves kormányzás alatt MacDonald sikeresen érte el a munkanélküliség csökkentését.

A voksolások előtt a sajtó egy hihetetlen leleplezéssel állt elő: a Kommunista Internacionálé elnöke, Zinovjev levelet írt angol elvtársainak, amelyben a hadsereg kulcspozícióinak átvételére oktatott. A munkáspártiak és az orosz követ rögtön cáfolták ennek valódiságát, ám a bolsevik forradalommal való riogatás sikeres volt, a választások a baloldal vereségével zárultak. A Zinovjev-levél azóta is a politikai ellenfelet a választáson agyonvágó hamisított levél prototípusaként él a köztudatban.

A külügyminisztérium aktáit kutató történész, Gill Bennett szerint a titkosszolgálat a konzervatív képviselők és magas rangú katonatisztek nyomására közvetlenül avatkozott be a politikába. Érdekes módon Anthony Eden kormányfőként már felvetette ennek lehetőségét, ám akkor erre nem találtak bizonyítékot. Bennett Churchill's Man of Mystery című, most megjelent könyvében az első világháborús hősként ismertté vált Desmond Morton nyomába eredt, aki Churchill barátjaként és protezsáltjaként került az SIS-hez, és később annak vezetője lett. A második világháború elején már Churchill belső körének egyik legmegbízhatóbb tagja volt, ám máig ismeretlen okból a háború közepén pozícióját másnak adták át.

A könyv szerint a levelet Morton mutatta be elsőként, mondván azt egy rigai ügynök egyenesen Zinovjevtől hozta Angliába. Morton juttatta el a levelet a Daily Mail szerkesztőségébe is, akik "Polgárháborút terveztek a szocialisták: moszkvai parancsok a vöröseinknek" címlappal jelentették meg a levél tartalmát. A kém kezdettől azon dolgozott, hogy a levél hamis voltának minden nyomát eltüntesse, ám ez a törekvése nem járt sikerrel. A könyvből kiderül, hogy Churchillnek biztos nem volt köze az akcióhoz, illetve arra a mítoszra sincs bizonyíték, hogy a 30-as években Morton volt Churchill beépített besúgója a titkosszolgálatoknál.

A történész elismeri, hogy hiába próbált meg mindent megtudni Morton életéről, ez egy kém esetében nem lehetséges, az 1920-30-as évek legnagyobb botrányai mögött azonban a legtöbbször az angol titkosszolgálat és egyes esetekben Morton állt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár