2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Irán múltjáról

2020. január 15. 13:16 Múlt-kor

1. Irán a világ egyik legősibb civilizációja. A legkorábbi iráni településeket Kr. e. 7000-ben alapították.

2. Az első perzsa birodalom, az Óperzsa Birodalom I. Dareiosz uralkodása alatt (Kr. e. 522-486) érte el legnagyobb kiterjedését. A nagyjából 5,5 millió négyzetkilométernyi területen Dareiosz irányítása alatt tartotta az ókori világ három jelentős központját (Nílus-völgy, Mezopotámia és az Indus völgye).

3. Az iszlám korszaka Kr. u. 7. században kezdődött Iránban. Az iszlám térhódítása a perzsa államvallás a zoroasztrianizmus végét jelentette. A perzsa nyelv viszont az átvett arab ábécével gazdagodott, a keleti iszlám világban pedig a perzsa lett a kommunikáció fő eszköze.

4. A zoroasztrianizmus azonban nem tűnt el teljesen. Még mai napig élő vallás, bár követőinek száma csekély, mindössze 110 ezer fő körüli lehet, jelentős részük Iránban és Indiában él.

5. Reza Pahlavi iráni sah 1936-ban minden, a női arcot betakaró kendőfajtát betiltott Iránban. Az uralkodó törvénye sokakat felháborított, a modernizációt zászlajára tűző Reza Pahlavi azonban nem esett kétségbe: a tilalmat megszegő, a közterületeken fedett arccal megjelenő nőkről a rendőrség pillanatok alatt, akár erőszak alkalmazásával is, eltávolította a fátylakat.

6. Irán első demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, Mohamed Moszadeket Nagy-Britannia és az Egyesült Államok titkosszolgálatainak segítségével buktatta meg az iráni uralkodó 1953-ban. Moszadek „bűne” a zömmel brit kézben lévő olajfinomítók és olajkutak nacionalizálása volt.

7. Iránban 1971-ben grandiózus ünnepségek keretében emlékeztek a monarchia fennállásának 2500. esztendőjére. Az ünnepségek központja az ókori romváros, Perszepolisz volt, ahol egy luxushotel színvonalán álló sátorvárost alakítottak ki a különböző országok magasrangú diplomatái számára. Perszepoliszt megtisztították a kígyóktól és Európából 50 énekesmadarat is exportáltak.

8. A kézzel szőt perzsa (iráni) szőnyegek az iráni kultúra szerves részét képezik. A pompázatos kárpitok készítése úgy 2500 éves múltra tekint vissza. Az értékes műalkotások elkészítéséhez több hónapra vagy akár egy évre is szükség van. A szőnyegeket zömmel nők készítik.

9. Az Iszlám Köztársaságot 1979-ben kiáltották ki Iránban. Ugyanebben az évben hozták létre a Forradalmi Gárdát is, amelynek feladata a teokratikus politikai rendszer megdöntésére irányuló törekvések, az „aberrált mozgalmak” és a hadsereg esetleges lázadásainak elfojtása. 

10. Az Iráni Iszlám Köztársaságban szigorú erkölcsi normák uralkodnak. 2010-ben az iráni kulturális minisztérium rendeletben szabályozta az elfogadható férfi hajviseleteket, és betiltotta a mulletnek nevezett, elől és oldalt rövidre nyírt, hátul a hosszú hajat meghagyó frizurát, mint dekadens hajviseletet. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár