2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2017/­­­tél
14 találat
[1]

Galamb József

[2017.10.22. 16:53] Történelmi Magazin

„Joe, az az ötletem támadt, hogy új kocsit tervezünk. A III. emeleten, hátul egy külön szobába vigyen egy fekete iskolatáblát és a saját rajztábláját, azonnal hozzákezdünk egy új modell megtervezéséhez. Nem kell róla tudnia senkinek” – mondta 1907 elején Henry Ford az ifjú mérnökének, Galamb Józsefnek. Ebben a szobában születtek meg azok a forradalmi műszaki ötletek, amelyek teljesen új irányokat szabtak az autóiparnak.

[2]

Fekete-Afrika Nerója

[2017.10.22. 16:51] Történelmi Magazin

Ha találomra kiválasztott személyeket megkérnének, nevezzék meg azt a fekete-afrikai diktátort, aki elsőként eszükbe jut, a legtöbben talán Idi Amin Dadát mondanák. Az ugandai despota nevének széles körben történő megismeréséhez jelentősen hozzájárult a Forest Whitaker főszereplésével 2006-ban bemutatott, a tábornok uralmának valós eseményeit fiktív elemekkel ötvöző Az utolsó skót király című film is. Azonban a diktátor e film nélkül, pusztán kétes hírű tetteinek köszönhetően is komoly ismertségre tett szert. 

[3]

A kamikaze tárcája

[2017.10.22. 16:48] Történelmi Magazin

Egy összetört, megégett test a roncsok között és egy épen maradt levéltárca, amelynek gazdája után nyomozva Wilson Bartlett és fia, Randolph fellebbentette a fátylat az anyahajóba repült öngyilkos pilótáról, megmutatván az embert az arctalan „gép” mögött. Egy rendhagyó történet a második világháború poklából, amely során egy japán kamikaze bevégzi küldetését, kis híján elpusztít egy amerikai anyahajót, ám az ellenség parancsnoka megőrzi hagyatékát, és évtizedekkel később egy vegyes házasságnak köszönhetően kiderül, ki is volt a titokzatos pilóta.

[4]

A fiatalság forrása

[2017.10.22. 16:44] Történelmi Magazin

A XVI. század második feléből ismert források számos nyilvános fürdőről számolnak be. Egy orvos fennmaradt irataiban a Svájcban található Baden városában is működött egy „Bürgerbad” – nyilvános, vagy polgári fürdő. E dokumentum szerint a fürdő harminc láb hosszú és huszonnégy láb széles volt – vagyis tíz méterszer több mint hét méter – , így akár száz ember elfért benne. A medence fedetlen volt, a szabad ég alatt fürdőzhettek az arra vágyók, méghozzá ingyen. A doktor beszámolója szerint szombatonként tömegesen érkeztek a városi és környékbeli férfiak és nők, akik együtt, egymás társaságát keresve és élvezve fürdőztek.

[5]

Hét rettegett anyós

[2017.10.22. 16:42] Történelmi Magazin

Anyósok. Férjünk vagy feleségünk édesanyja a reprezentatívnak nem tekinthető felmérések szerint ritkán tartozik kedvenc rokonaink közé. Viccek tömkelege született már rossz anyósokról, és a történelemből is számos példát ismerünk arra, hogy az egyik házasfél édesanyja nem feltétlenül a legnagyobb szívélyességgel közeledett gyermeke választottjához. Íme hét hírhedten rossz anyós az elmúlt évszázadokból.

[6]

Utazás a mai El Dorado indiánjaihoz

[2017.10.22. 16:41] Történelmi Magazin

Kolumbiában hivatalosan még nem zárult le a leghosszabb ideje tartó polgárháború, melyre García Márquez is utalt a Száz év magány című regényében. Juan Manuel Santos elnök 2016-ban békekötésre irányuló törekvéseiért Nobel-békedíjat kapott. A konfliktuskezelés mesterműve: az igazságszolgáltatással való fenyegetés nyilván nem vezetne eredményre, ezért a békéért cserébe a gerilláknak az általuk sanyargatott közösségek számára végzendő közmunkát kínált. A lakosság egyelőre népszavazáson elvetette a békéltető megoldást. Ennek ellenére, bár az ecuadori határtól a karibi-tengerig végigutaztam Kolumbiát, sehol nem volt félelemérzetem. Gerillák, rablók és zsebtolvajok nem fenyegettek, igaz, az elveszett városhoz vezető erőltetett menetben majdnem feladtam.

[7]

Koporsóba száműzött spanyol uralkodók

[2017.10.22. 16:32] Történelmi Magazin

Egységes Spanyolországról a „katolikus királyok”, Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella óta beszélhetünk. Azt megelőzően, hogy 1469-ben Aragónia Királyságának trónörököse, Ferdinánd és Kasztília Királyságának trónörököse, Izabella az aragóniai és a kasztíliai uralkodócsalád beleegyezése nélkül titokban házasságot kötött egymással, több különböző királyság létezett Hispániában. A területet kezdetben a rómaiaktól a vizigótok örökölték (máig a spanyol történetírás nagy vitáját képezi a vizigót korszak elbírálása), s a félsziget feudalizálódásában a helyi gót közigazgatás nagy szerepet játszott. A VIII. század elején kirobbant vizigót polgárháború idején az egyre többször betörő mór seregeket Pelayo, a legendás vizigót nemes állította meg Covadongánál, majd 718-ban, magát királlyá téve, megalapította Asztúria Királyságát. 

[8]

„Szent” kastély a fülemüle szó alatt

[2017.10.22. 16:29] Történelmi Magazin

A Maros és a Kisküküllő között elterülő vízválasztó hegylánc egykor fenyves erdőkkel borított, varázslatos, s a világtól elzárt völgyében bújik meg Magyarózd. A település külterületén, egy magaslaton pompás, robusztus megjelenésű négysarokbástyás kastély uralja a tájat. „Szent” kastélynak is nevezik, hiszen a szájhagyomány szerint a középkori forrói templom falaira, annak romjait felhasználva épült az erdélyi virágos reneszánsz-barokk stílus szellemében. A sokszor gazdát cserélő birtok ekkor a petroviai nemes család sarjának, gróf Pekry Lőrinc kuruc generális tulajdonában volt, ő Radák Istvántól kapta 60 évre zálogként.

[9]

Hitler elleni merényletek

[2017.10.22. 16:25] Történelmi Magazin

A leghíresebb, az 1944-es von Stauffenberg-féle Hitler elleni merényletről sokan hallottak, arról azonban keveseknek van tudomása, hogy valójában lényegesen több alkalommal próbálkoztak a Führer likvidálásával. Egy német szakértő szerint legalább 42-szer. A komolyabbakból szemezgettünk.

[10]

A kettészakított Franciaország

[2017.10.22. 16:22] Történelmi Magazin

Adolf Hitler életének valószínűleg egyik legboldogabb pillanata az volt, amikor 1940. június 17-én reggel, a francia-belga határ közelében elhelyezett főhadiszállásán értesült a francia kormány fegyverszüneti kérelméről. A Führer arcára széles vigyor ült ki, és örömében a térdeit csapkodta. Maga sem számított rá, hogy Európa egyik legerősebb hadserege ilyen könnyen megadja magát. A náci Németország sikere Franciaország számára az ország kettészakítását jelentette. Míg a fejlettebb, iparosodottabb északi régiókat megszállta a Wehrmacht, a déli, mezőgazdasági területek a 84 éves Henri Philippe Pétain marsall vezetésével, Vichy központtal működő, névleg szuverén Francia Állam irányítása alá kerültek. A vichyi rezsim vezetőinek többsége úgy gondolta, a bolsevik megszálláshoz képest a náci függőség a kisebbik rossz. Meggyőződésükké vált, hogy csak ők vezethetik ki Franciaországot a „dekadens”, korrupt III. Köztársaság által hátrahagyott morális válságból.

[11]

A Szent Korona hazatérése

[2017.10.22. 16:12] Történelmi Magazin

A Szent Korona hazánk egyik legikonikusabb nemzeti szimbóluma. Végigkíséri nemzeti históriánkat első királyunktól a mai napig. Az elmúlt közel ezer év során a Szent Korona többször is idegen földre került, de csak egy ízben töltött folyamatosan hosszabb időt, több évtizedet Magyarországon kívül, az amerikai „kalandja” alkalmából. Történetét ma egy Lendület nevű akadémiai kutatócsoport vizsgálja Pálffy Géza vezetésével. A Szent Korona és a koronázási ékszerek ma a Parlament Kupolatermében tekinthetőek meg, a koronázási palást pedig a Nemzeti Múzeumban.

[12]

Vakmerő nő a frontvonalban

[2017.10.22. 16:09] Történelmi Magazin

Hallottak már Robert Capáról? Nyilván. És ha azt a nevet hallják, Dickey Chapelle? A legtöbben ekkor legfeljebb csak találgatnak. Pedig Dickey háborús fotós-újságíróként legalább olyan bátran ment a frontvonalba, mint a világ talán leghíresebb fényképésze. Mindketten tudósítottak a második világháborúról és a világégés után Délkelet-Ázsiában fellángoló harcokról, és mindketten a mai Vietnam területén lelték halálukat. Két nagy különbség azonban mindenképpen volt köztük: nemük és hírnevük tekintetében. Dickey Chapelle nem mindennapi történetét csak kevesen ismerik.

[13]

Az ezerarcú Wehrmacht 

[2017.10.22. 16:03] Történelmi Magazin

A második világháború alatt a náci rezsim totalitárius és rasszista ideológiája ellenére, muzulmán vallású és színes bőrű katonák is harcoltak Németország hadseregében. Európa népeinek nacionalizmusát kihasználva Hitler a Wehrmacht mészárosainak sorát igyekezett nem árja „hússal” is feltölteni. A szovjetek által körülzárt Berlin utolsó védői például franciák, skandinávok és lettek voltak. 

[14]

Ha szükséges, az arab is árja

[2017.10.22. 16:00] Történelmi Magazin

„[…] kötelességetek megvédeni életeteket, ami csak a zsidók kiirtásával lehetséges. Ez a legjobb lehetőség arra, hogy megszabaduljatok ettől a mocskos fajtól, amely megsérti jogaitokat, és szerencsétlenséget, valamint pusztítást hoz országaitokra. Öljétek meg a zsidókat, égessétek el tulajdonaikat, romboljátok le üzleteiket, irtsátok ki a brit imperializmus fő támogatóit.” 

Bezár