2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Titkosszolgálatoknak dolgozott Houdini

2006. szeptember 1. 10:15

Harry Houdini, a magyar származású világhírű szabadulóművész titkosügynök lehetett - állítja egy könyv, amelynek megjelenését október 31-re, a mágus halálának nyolcvanadik évfordulójára időzítették.

A William Kalush és Larry Sloman amerikai szerzőpáros által jegyzett "Houdini titkos élete - Amerika első szuperhősének születése" című könyv azt igyekszik bebizonyítani, hogy a szabadulóművész az európai nagyhatalmak és az Egyesült Államok titkosszolgálatai számára is dolgozott. Houdini szerintük kémkedett Németországban, ahol az első világháború előtt lépett fel, Oroszországban az anarchistákat figyelte meg, majd az Egyesült Államokban - ahol négy évig dolgozott - pénzhamisítók ellen szervezte be az elhárítás.

A két amerikai szerző szerint Houdini pályája elején chicagói detektíveknek adta át híres fogásainak némelyikét, például a bőröndök, lakatok felnyitásának módszereit, ennek fejében a rendőrség közreműködött a művész népszerűsítésében - ám sokan már a mű megjelenése előtt vitatják ezt az állítást. Kalush és Sloman viszont ezzel magyarázza, hogy Houdini gyakran éppen a rendőrségeken produkálta magát, őrszobákról szökött meg anélkül, hogy ezért a hatóság felelősségre vonta volna.

Houdini legendája mindenesetre ma is él, például David Blaine amerikai illuzionista - aki nemrég nyolc napot töltött egy akváriumba merülve - éppenséggel az ő műve folytatójaként reklámozza magát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár