2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hemingway Kínában kémkedett

2006. június 14. 10:15

Peter Moreira kanadai újságíró `Hemingway a kínai fronton: kémmisszió Martha Gellhornnal a második világháborúban` címmel írt könyvet, amelyben felfedi az író tevékenységének eddig kevéssé ismert oldalát.

Amiről a harang nem szólt

Moreira Ázsiában és az Egyesült Államokban felkutatott dokumentumok alapján
azt állítja művében, hogy Ernest Hemingway 1941-ben Franklin D. Roosevelt elnök megbízásából utazott harmadik feleségével Hongkongba és Kínába, hogy információkat szerezzen Mao Ce-tung (Mao Zedong) és Csang Kaj-sek (Chang Kai-shek) közötti ellentétekről és általában az ottani helyzetről. A feladatot közvetlenül az amerikai pénzügyi államtitkártól, Harry Dexter White-tól kapta. A minisztérium, amelynek vezetője akkor Henry Morgenthau volt, a titkos szolgálatok egyik központjául szolgált.

Az 1941. február 1-jén megkezdett misszió, amelyben Hemingway, mint a PM, a liberális értelmiségiek lapjának tudósítója vett részt - szintén újságíró feleségét a Collier's Magazine küldte ki - három és fél hónapig tartott. Az írónak ez idő alatt sikerült találkoznia Csou En-lajjal (Zhou Enlai) és az akkori kínai vezetés több tagjával. Tapasztalatait egy hatoldalas jelentésben foglalta össze, amelynek lényege az volt, hogy Kínában győzni fog a kommunizmus és ezzel felborul a távol-keleti egyensúly. Moreira szerint ez a misszió ébresztette fel az íróban a kémkedés iránti fokozott érdeklődést.

A könyv legvitatottabb részében az áll, hogy Hemingway később hozzájárult ahhoz, hogy White továbbítsa jelentéseit a Szovjetuniónak. A maccartyzmus idején ez kellemetlenségeket is okozott az írónak, akit talán csak hírneve miatt nem fogtak perbe. White-ot azonban megvádolták azzal, hogy kommunista kém volt. Ítéletre azonban nem került sor, mert White meghalt még a per vége előtt. Moreira azt írja, hogy valószínűleg ez volt az egyik oka annak, hogy Hemingway és felesége soha nem beszéltek kínai útjukról. Martha Gellhorn 1978-ban megjelent emlékirataiban 44 oldalt szentelt ennek a periódusnak, de úgy írta csak le, mint újságírói élményt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár