2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar Mata Harit üldözte az angol titkosszolgálat

2006. szeptember 5. 12:30

Egy a brit arisztokrácia soraiba beházasodott magyar nő komoly veszélyt jelentett az angol nemzetre a második világháborúban - áll a brit hírszerzés, az MI5 titkosítás alól most feloldott jelentéseiben. Minden bizonnyal ő volt a kor Mata Harija, ám neves elődjével ellentétben csak rövid ideig tartották fogva, majd szabadon távozhatott.

Az angol Nemzeti Levéltár által publikált dokumentumokból kiderül, hogy az aktákban Mancinak nevezett Lady Howard of Effingham egy lengyelországi születésű magyar nő volt, aki 1938-ban ment hozzá Lord Effingham idősebbik fiához. Az MI5 jelentése szerint az "egyesülés tisztán üzleti céllal történt", amely a nőnek brit állampolgárságot és nemesi címet, Lord Howardnak pedig pénzt jelentett. Manci a pénzt szeretőjétől, Edward Stanislas Weisblatt-tól, egy spanyol polgárháborúban meggazdagodott lengyel fegyverkereskedőtől kapta, aki ekkor 300 fontot (ez ma nagyjából 11 ezer fontot ér) fizetett a csődbe ment lordnak, és további heti 7 font járadékot azért, hogy elvegye magyar szeretőjét.

Weisblatt nem sokkal ezután Franciaországba ment, a nő azonban az esküvő után sem hagyott fel korábbi szeretőjével való találkozgatásokkal - áll az aktákban-, ugyanis párizsi nászútján többször felkereste Weisblattot. A nőt már ekkortól kémkedéssel gyanúsították, ugyanis nászútja többi állomásán is németeknek kémkedő személyekkel találkozgatott. Ráadásul a francia titkosszolgálat arra figyelmezette az angolokat, hogy Weisblatt német kém, vagy kettős ügynök lehet.

Az MI5 gyanúját a nő szerteágazó kapcsolatai ébresztették fel, Manci ugyanis bensőséges viszonyban állt a szovjet és a török nagykövettel, egy egyiptomi diplomatával és a szír trón várományosával, Habib Lotfallah herceggel. Ezen kívül nem volt elhanyagolható a Háborús Iroda egyik vezetőjével, Mitchell őrnaggyal, illetve Churchill fiának szakácsával folytatott viszonya sem. Az MI5-nél konkrétumokat azonban nem tudtak, mivel nem fértek hozzá a nő magánlevelezéséhez, Lady Howard of Effingham ugyanis leveleit aktuális szeretőinek diplomatapostájával küldette egyik helyről a másikra. Ezért bizonyítékok híján szisztematikusan építették fel ellene a vádakat, és így nem volt meglepő, ha az ekkor kiötlött vádakban a nő extravagáns, kihívó, és szexuálisan túlfűtött viselkedése játszotta a főszerepet.

Lady Howardot 1941. februárjában tartóztatták le, és egyes források szerint három, míg mások szerint öt hónapra a Holloway börtönbe zárták. Mivel nem volt ellene bizonyítékuk, és tagadta, hogy tudott volna Weisblatt feltételezett ügyeiről, hamarosan szabadon távozhatott. 1945-ben elvált Howardtól, majd diplomáciai kapcsolatait felhasználva beutazta a világot, és végül Ausztráliába költözött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár