Hitler elfeledett szövetségesei

A Vatikánban is kémkedtek II. János Pál után

2006. szeptember 7. 11:00

A lengyel titkosszolgálat a Vatikánban is kémkedett II. János Pál után - közölte az olasz hírügynökségnek nyilatkozva Józef Glemp varsói érsek.

Domonkos szerzetes volt a lengyel állambiztonság ügynöke

Konrad Stanislaw Hejmo

II. János Pál pápa után "is kémkedtek, és még hogy!" - közölte Józef Glemp lengyel bíboros. "Még a Vatikánban is voltak kémek, Moszkvát nagyon érdekelte, hogy mi történik Rómában a lengyel pápával Szent Péter trónján" - mondta a főpap, aki szerint minden lengyel pap után, így őutána is kémkedtek.

II. János Pál pápa halála után megerősödött a gyanú, hogy pápasága alatt kommunista kémek voltak a Vatikánban.  A lengyel Nemzeti Emlékezés Intézete azzal gyanúsította meg Konrad Stanislaw Hejmo lengyel domonkos rendi szerzetest, hogy a nyolcvanas években a lengyel kommunista hírszerzés megbízásából kémkedett a néhai II. János Pál pápa után.

Hejmo ugyanis 1979-től a Vatikánban tevékenykedett, az odaérkező lengyel zarándokok gondozásával volt megbízva, és bejáratos volt a pápához. Glemp érsek most megerősítette, hogy Hejmo atya kém volt. Mint mondta, ezt dokumentumok is bizonyítják, és meggyőződése, hogy a szerzetes jelentéseket írt.

Júliusban egy lengyel pap, Michal Czajkowski, a Keresztények és Zsidók Lengyel Tanácsának társelnöke beismerte, hogy 24 éven át a lengyel politikai rendőrség titkos ügynöke volt. Lengyel források szerint a lengyel papok és szerzetesek 10-15 százaléka működött együtt a politikai rendőrséggel a kommunista rendszer alatt.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!