2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Szecsey István

Egy sosemvolt invázió képei

Elsőre talán szokatlannak és meglepőnek tűnnek azok a térképek, amelyeket a LIFE magazin 1942. március 2-i számában tettek közzé: ezen kartográfiai remekek az Egyesült Államok náci inváziójára felkészítve mutatták be, hogy miként juthattak holna el Hitler csapatai az újvilágba.

A kor egyik legnépszerűbb tabloidjának március eleji számában Philip Wylie sci-fi írót kérték fel, hogy vázolja, mi lenne, ha az Egyesült Államok elveszítené az alig néhány hónapja vívott háborút. A hasonló félelmek akkor jogosnak tűntek: a Pearl Harbor utáni hónapokban minden egyre sötétebbnek látszott, a tengelyhatalmak Európában győzelmeik csúcsán voltak, és a távol-keleti hadszíntér sem kecsegtetett túl sok jóval. A bataani halálmenetek borzalma, MacArthur Fülöp-szigeteki veresége, Manila bukása és a brit kudarcok egytől egyig egy eljövendő fasiszta világhatalom felemelkedését prognosztizálták.

Éppen ezért az Egyesült Államokban már többen és több helyen rebesgették a közelgő inváziót. Mindezt azonban elsődlegesen nem Európa, hanem a Távol-Kelet felől várták: a hasonló félelmek már az 1930-as évek második felének magazinjaiban és katonai tervezőasztalain is megjelentek – a Távol- Keletről érkező megszállókkal riogatva a lakosságot. Ennek meg is lett az eredménye: az amerikai japán lakosság deportálása máig az Egyesült Államok történelmének egyik legsötétebb fejezete.

A Keletről várt támadás ötlete egy néhány évtizedes hagyományra épült, és lehet, hogy nem is alaptalanul. Henning Sietz újságíró a Zeit című német hetilapban 2002-ben mutatta be azokat a XIX. század végéről, XX. század elejéről származó, a freiburgi katonai levéltárban felfedezett dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy már II. Vilmos is terveket szőtt az Egyesült Államok inváziójára. A Kaiser ezen elképzeléseit Eberhard von Mantey vetette papírra, majd Tirpitz admirális pontosította a térképeket. A helyzet 1898-ban alapjaiban változott meg, amikor az Egyesült Államok elfoglalta a császár által is áhított Kubát. A bosszú, még ha papíron is, de kegyetlen volt: az átdolgozott tervek New York és a környező területek blokádját, gigászi invázióját vizionálták.

A LIFE térképei mintegy ezek egyenes folytatásai is lehetnének. 1942-ben ugyanis a már említett okok miatt sokan voltak, akik komolyan hittek abban, hogy Európa elfoglalása és Sztálin megtörése után Hitler legfőbb szándéka az Egyesült Államokkal történő leszámolás lehet. Egyre több tengeralattjáró jelent meg New England partjainál, és a helyi hatóságok folyamatosan attól tartottak, hogy a partra szálló náci ügynökök egy nagyobb hadműveletet készíthetnek elő. Ennek mibenlétéről azonban a LIFE szerkesztőségében nem sokat tudhattak, így a fantáziát és Wylie-t hívták segítségül ezen tervek kifundálásához.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2011. tavasz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár