2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alekszej Sztahanov, a szovjet bányászszupersztár

2016. január 7. 15:07

Külünös házasságtól a szomorú végkifejletig

Az országot járó Sztahanovnak persze nem kellett attól félnie, hogy egyedül marad, mivel gyakorta keltette fel a nők figyelmét. Egy alkalommal egy harkovi iskola tanulói adtak egy koncertet a férfi tiszteletére, amikor egyszer csak a színpadra lépett a nála közel 17 évvel fiatalabb Galina Bondarenko. Sztahanov teljesen elvesztette a fejét a mindössze 14 éves lány láttán, és nemsokára elvette feleségül. Az új feleség tanult, de szegény családból származott. Az esküvő után Galina visszament az iskolába, és folytatta tanulmányait. „Édesapám rajongott érte. Édesanyám érzéseire viszont nem a szerelem a legjobb kifejezés. Inkább tisztelte, mint az idősebb embereket. Nem hiszem, hogy szenvedélyesen szerette volna, úgy, mint ahogy sok nő szereti a férjét” – fejtette ki szülei kapcsolatáról Violetta. 

Sztahanov Szovjetunió-szerte több ezer támogatót szerzett módszerének, 1935 novemberében pedig Moszkvában a róla elnevezett Sztahanov-mozgalom első konferenciáját is megtartották, ahol egy új szó is született: a rendkívüli munkabírású emberre használt sztahanovista. Boldog munkások ezrei küszködtek a könnyeikkel, miközben Joszif Sztálin megindító beszédet intézett a konferencia résztvevőihez. „Az élet könnyebbé vált, elvtársak, az élet boldogabbá vált. És amikor valaki boldog, a munka is jól megy. Ha nem létezne a sztahanovista mozgalom, az életünk nehéz, szomorú és örömök nélküli lenne” – mondta a szovjet vezető. Bár a beszédet természetesen hatalmas taps követte, később a szovjetek keserűen emlékezhettek vissza Sztálin cinikus megjegyzéseire a boldogabb életről, mivel ez az évtized az éhezés és a terror időszaka volt a Szovjetunióban.

Sztahanovra azonban valóban jobb idők köszöntöttek. A párttól kapott egy elitlakást Moszkvában, és egy állást a szénbányászati népbiztosságon. A férfinek azonban néha felesége segítségére is szüksége volt ahhoz, hogy eligazodjon a legfelsőbb moszkvai körökben. „Egy fogadáson Sztálin mindenkinek bemutatta édesanyámat. Ezt mondta: »Örömömre szolgál, hogy bemutathatlak a leendő népbiztos feleségének.« Édesapám majdnem elájult. Teljesen megrémült. Édesanyám később elmondta, hogy meg kellett fogja a kezét, hogy lenyugtassa. Végül édesapám azt mondta: »Köszönöm, hogy megtisztel, de sajnos ehhez én nem vagyok elég tanult «, vagy valami ilyesmi” – magyarázta Sztahanov lánya.

Moszkvában sohasem lehetett biztonságban az ember. Egy alkalommal Galina észrevette, hogy egy autó követi, amely hamarosan megállt, és egy tiszt megkérte a nőt, hogy szálljon be a kocsiba. Galina beszállt, annak ellenére, hogy a tiszt nem volt hajlandó elárulni, hova viszik. A végállomás Lavrentyij Berija, későbbi NKVD-vezér dácsája volt. Berija ismert volt arról, hogy parancsára szolgálói gyönyörű nőket raboltak el Moszkva utcáiról. Galina pedig azonnal felkeltette a politikus figyelmét. Amikor az asszony belépett az épületbe, egy másik tiszt fogadta. „Édesanyám azt mondta: »Én Sztahanov felesége vagyok, és gyereket várok. Nem tudom, hogy miért vagyok itt.« A tiszt nagyon okos volt, azonnal felhívott valakit, és végül elengedték, és perceken haza is fuvarozták édesanyámat. Később édesapám mérgesen kérdőre vonta: »Hogy szállhattál be a kocsiba velük? Tudod, hogy mit csinálnak a nőkkel«” – idézte fel édesanyja ijesztő élményét Violetta.

Sztahanov 20 évet töltött Moszkvában, de sohasem tudott igazán hozzászokni az új életéhez, és hiányoztak neki egykori munkatársai. 1957-ben az új szovjet vezető, Nyikita Hruscsov végül visszaküldte a Donyec-medencébe. A férfi úgy érezte, hogy tulajdonképpen száműzetésben van, mivel családja Moszkvában maradt. Élete utolsó húsz évében keményen ivott. Violetta úgy emlékszik, hogy édesapját különösen az dühítette fel, hogy az SZKP-nak 35 évébe telt, míg megadta neki a Szocialista Munka Hőse kitüntetést (az érmet 1970-ben kapta meg). Sztahanov végül 1977-ben halt meg. A régióban egy település az ő nevét viseli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sztahanov fiatal bányászoknak ad tanácsokat 1935-benGalina és AlekszejSztahanov előadást tart a donyecki politechnikai intézetben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár