2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Tragikus utat vett a szörnyszülöttként mutogatott „tevelány” élete a cirkusz után

2021. szeptember 13. 18:51 Múlt-kor

Ella élete a cirkusz után

„Azt mondják, akik látták, hogy nincs semmi hozzá fogható ma a Föld színén, és hogy soha nem is létezett párja” – írta egy lap 1886-ban, hozzátéve, hogy Harper valójában „nem több, mint egy kellemes arcú fiatal hölgy, akinek térdei hátra fordultak, és nem előre.”

Habár kihasznált élő attrakcióként befutott karrierje szó szerint kifizetődővé vált számára, 1887-ben új lehetőségek után nézett.

Sajnos nem sok információ lelhető fel Ella Harper cirkusz utáni éveiről, a fennmaradt források alapján hazaköltözött gyermekkori otthonába, ahol mintegy három évet töltött el, vélhetően oktatási lehetőségeket keresve.

Ekkor azonban tragédia történt: édesapja 1890-ben életét vesztette egy tűzben, bátyja, Willie pedig öt évvel később követte őt.

Az elérhető feljegyzések alapján Ella Harper 1905. június 28-án házasságot kötött egy Robert Savely nevű tanárral, aki egyúttal egy fényképészüzlet könyvelője is volt. Nem sokkal később, 35 éves korában életet adott egy Mabel Evans Savely nevű lánygyermeknek, 1906. április 27-én. A kislány nem örökölte anyja különös rendellenességét.

A Savely család öröme azonban nem tartott sokáig, mivel Mabel mindössze fél évesen, 1906. október 1-jén elhunyt. A család ezt követően átköltözött a szomszédos Davidson megyébe, ahová velük tartott Harper édesanyja is.

A pár 1918-ban örökbefogadott egy Jewel nevű kislányt, azonban tragikus módon három rövid hónapon belül ő is meghalt. Nem sokkal később, 1921. december 19-én követte őket a halálba Ella is, vastagbélrák következtében.

Bár az 51 évesen elhunyt asszony minden úton megkísérelte megtalálni a boldogságot, a sors ezt minden alkalommal megtagadta tőle – és bár anyaként és feleségként is igyekezett helytállni, a világ továbbra is csak a „tevelányként” emlékszik rá. Sírja – a gyermekeié mellett – ma is látható a nashville-i Spring Hill temetőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal Ella Harper két lábon, kapaszkodvaElla Harper halotti anyakönyvi kivonata 1921-ből

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár