2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nyolc alak a történelemből, aki talán túl sokat ivott

2018. október 16. 08:46 Múlt-kor

A mindig jókedvű Erzsébet anyakirályné

Az alattvalók és a világ által az angol higgadtság bástyájaként megismert anyakirályné, Bowes-Lyon Erzsébet a színfalak mögött délben koktéllal indította a napot, a vacsorához pedig két pohár Veuve Clicquot pezsgővel zárta.

VI. György király és Erzsébet királyné a második világháborús bombázások alatt sem voltak hajlandók elhagyni Londont, ezzel rendkívül népszerűek lettek alattvalóik körében. A királyné azonban ezt még tetézte azzal, hogy kijelentette, az udvarnak kötelessége megőriznie jókedvét a háborús helyzet ellenére, így környezetével játszottak, énekeltek és ittak a Buckingham-palotában. Habár VI. György eddigre igencsak visszafogta alkoholfogyasztását, Erzsébetnek ez esze ágában sem volt – a leírások szerint azonban mégis fenn tudott tartani egy olyan állapotot, melyben ugyan sohasem volt józan, de ténylegesen ittas sem.

A háborút követően Erzsébet királyné hosszú élete végéig igyekezett tartani magát napi rutinjához. Délben egy egy rész gin, két rész Dubonnet aperitifből álló koktéllal kezdett, az ebédhez vörösbort, utána egy pohár portóit ivott – kötelező volt minden résztvevőnek szintén alkoholt fogyasztania az ebédhez. Este hat óra volt számára a „varázslat órája”, amikor is ivott egy Martinit, majd végül a vacsorához két pohár Veuve Clicquot-t, amely egy rózsaszín pezsgő.

Rengeteg kötelező programja természetesen nem engedte, hogy minden nap tartsa magát ehhez a menetrendhez. Megkérte ezért személyzetét, hogy kalapdobozaiba rejtsenek egy-egy üveg gint, hogy diszkréten fenntarthassa jókedvét. Ahogy maga is mondta egy alkalommal, „Nem tudnám minden programomat átvészelni egy kis apróság nélkül.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár