2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Miként érhette váratlanul az amerikaiakat a Pearl Harbor elleni japán támadás?

2019. november 27. 18:15 Múlt-kor

Mesteri felkészülés

Kijelenthető, hogy 1941 második felében Japán legnagyobb győzelme az volt, hogy sikerült teljes titokban tartania a Pearl Harbor elleni kíméletlen csapás minden előkészületét.

A támadás terve végső soron arra szolgált, hogy biztosítsa Japán katonai fölényét a térségben, ha tárgyalásos úton nem sikerül elérni a kitűzött célokat.

Az amerikai Csendes-óceáni flotta megbénításának terve számos olyan elemet tartalmazott, amely a történelem szinte minden sikeres meglepetésszerű támadásában közös pontot jelent.

Első lépésként a japánok felmérték a rendelkezésre álló legjobb útvonalat: ez a Csendes-óceán északi vizeit jelentette, távol a megszokott hajózási útvonalaktól, ahol mások észlelhetnék a Hawaii felé közelítő flottát.

Az útvonalat egy japán civil utasszállító hajó térképezte fel előre, amely azt jelentette a parancsnokság felé, hogy semmilyen más hajót nem észlelt útja során.

A tényleges hadművelet alatt a japán támadó erők még az időjárást is kihasználták: eső, illetve köd leple alatt maradtak észrevétlenek egészen a támadásig.

A sikeres titoktartás második fontos eleme a rádió- és egyéb kommunikációban tanúsított vasfegyelem volt.

Az útnak indult flotta teljes rádiócsendben közlekedett, miközben a Japán központi szigetei körüli haditengerészeti rádiós kommunikációt szándékosan megnövelték, hogy a külső megfigyelők számára ne legyen feltűnő a kiesés.

Magát a támadást is gondos precizitással készítették elő: a repülőgép-hordozókon szolgáló repülőgépek személyzete hónapokon át a várható célpontok makettjei ellen gyakorolta fegyverei használatát, a torpedóvető és zuhanóbombázó repülőgépek pilótái több száz repült órát jegyeztek ezen idő alatt.

A felmerülő technikai problémákat mind megvizsgálták, és jó előre kiküszöbölték. Ilyen volt például a torpedóvető repülőkről ledobott torpedók túl mélyre merülése, ami miatt azok eltéveszthették céljukat, illetve a sekély öböl medrének ütközhettek – végül fából készült vezérsíkok hozzáadásával javították ki a hibát.

A japán hadművelet minden apró részletét előre megtervezték, amennyire csak lehetett, és sikerült úgy elpróbálniuk annak menetét, hogy az amerikai hírszerzésnek fogalma sem volt róla.

A tervet 1941 augusztusában terjesztették a japán haditengerészet vezérkara elé, de az csupán egy hónappal a támadás előtt, november 3-án hagyta jóvá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Amerikai tengerészek állnak égő repülőgéproncsok közt a Ford Island-i repülőgép-támaszponton 1941. december 7-én. A háttérben a több találatot szenvedett, de végül el nem süllyedt USS Nevada csatahajó látható. (kép forrása: airandspace.si.edu)A csatahajók kikötőjéről egy japán repülőgépről a támadás kezdetén készített fénykép (kép forrása: Wikimedia Commons)Japán találatok által okozott lőszerrobbanás a USS Shaw romboló fedélzetén, 1941. december 7. (kép forrása: fortune.com / Getty Images)„Emlékezz Pearl Harborra – dolgozz – harcolj – áldozz! – Mi emlékezni fogunk – és Istenre mondjuk, ti nem fogjátok elfelejteni!” – a támadás után készült amerikai propagandaplakát (kép forrása: investorplace.com)Felszállni készülő japán repülőgépek egy repülőgép-hordozó fedélzetén 1941. december 7-én (kép forrása: Pinterest)Japán Mitsubishi A6M „Zero” vadászrepülő száll fel az Akagi repülőgép-hordozóról 1941. december 7-én (kép forrása: boston.com / U.S. Navy)Japán Aicsi D3A „Val” zuhanóbombázó a támadás alatt (kép forrása: boston.com / U.S. Navy)Amerikai mentőcsónak húzza ki a USS West Virginia csatahajó legénységének egy tagját a vízből 1941. december 7-én (kép forrása: boston.com / AP)Brit katonák megadják magukat japán csapatoknak Szingapúrban 1942. február 15-én (kép forrása: dailymail.co.uk / Stephen Wynn / mediadrumworld.com)Japán csapatok bevonulása Saigonba, 1940. szeptember (kép forrása: military.wikia.org)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár