2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az utolsó amerikai katona, aki harcolt Pearl Harbornál

2018. november 22. 14:46 MTI

Százhat éves korában meghalt Ray Chavez, aki a legidősebb amerikai katona-túlélője volt az 1941-es Pearl Harbor elleni japán támadásnak. Haláláról lánya, Kathleen Chavez értesítette az AP amerikai hírügynökséget a kaliforniai Poway városából, hozzátéve, hogy apja békésen, álmában hunyt el.

Chavez idén májusban Washingtonban járt, ahol Donald Trump amerikai elnök kitüntette őt az emlékezet napi (Memorial Day) ünnepségek alkalmából. Az Egyesült Államokban ezen a nemzeti ünnepen emlékeznek meg azokról, akik a fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben életüket vesztették.

Ray Chavez a hadiflotta Condor nevű aknaszedőhajóján szolgált a Pearl Harbor-i japán támadás idején. Órákkal a támadás előtt ő és tengerésztársai észleltek egy japán tengeralattjárót az öböl közelében, s értesítettek egy amerikai rombolót, amely elsüllyesztette a tengeralattjárót. Alig néhány perccel a szolgálatból való hazatérte után értesült a japán támadásról, és visszasietett a támaszpontra.

A japán hadiflotta harci repülőgépei 1941. december 7-én pusztító csapást mértek az amerikai haditengerészet Hawaii-szigeteken lévő Pearl Harbor-i támaszpontjára, elsüllyesztve vagy súlyosan megrongálva számos ott horgonyzó hadihajót, s megsemmisítve 188 repülőgépet. A három hullámban végrehajtott pusztító bombázásban több mint 2400 amerikai katona halt meg. Ez a támadás váltotta ki az Egyesült Államok második világháborúba lépését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár