2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szilárd alapokon – A magyarországi cementipar létrejötte

2024. március 6. 13:20 Múlt-kor

Magyarországon a beton nagyobb léptékű használata már a XIX. század közepén megkezdődött. Az ezt kiszolgáló első magyarországi gyárak az 1860-as és 1870-es évek fordulóján létesültek: Lábatlanon és Beocsinben (ma: Belcsény, Szerbia) 1869-ben, Nyergesújfalun 1870-ben alapították őket, ezekhez csatlakozott 1880-ban az óbuda-újlaki üzem is. A XIX. század végére német közvetítéssel a legújabb technológia, a vasbeton is megérkezett hazánkba Franciaországból: a Millenniumi Földalatti Vasút építésénél Wünsch Róbert vállalkozó már ezt a technológiát alkalmazta.

Komáromi híd
Monostori híd (Forrás: DDC)

A XX. század elején Zielinski Szilárd és Zhuk József publikálták felismerésüket, hogy a beton nyomószilárdságát a víz és a cement tömegaránya határozza meg. Ez számos további kutatást inspirált, amelyek a beton állagát befolyásoló szereket eredményeztek, lehetővé téve a víztartalom csökkentését. Zielinski meghatározó jelentőségű volt a XIX–XX. század fordulójának magyarországi építészetében: nevéhez fűződnek a szegedi és a Margit-szigeti víztornyok, a Zeneakadémia szerkezeti tervei, valamint a városligeti Millenniumi híd, amely ma már tervezőjének nevét viseli.

Az örökségre építve

A cement- és betongyártás technológiai fejlődése a XXI. században is töretlenül folytatódik. Ebben élen jár a magyarországi cementipar meghatározó szereplője, a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) is. A Váci és a Beremendi Cementgyárakban kiemelt fontosságot tulajdonítanak a hazai erőforrások használatának: az itt készülő különféle cementek először 2014-ben kapták meg a Hazai Termék és Magyar Termék védjegyeket, amelyeknek használati jogát 2023-ban újabb három évre nyerték el. A beremendi gyár összes, valamint a váci üzem három terméke használhatja a Magyar Termék jelölést, öt Vácott gyártott cement pedig a Hazai Termék védjegyét tüntetheti fel csomagolásán; ez utóbbiakat 96,8 százalékban magyar alapanyagok felhasználásával, magyar szakemberek munkájával állítják elő. A hazai cement- és betongyártás folyamataival a Discovery Channel ismeretterjesztő műsora, a „Made In Gyetván Csabával” is foglalkozott, betekintést engedve a részletekbe a nagyközönség számára is.

A DDC a modern kor kihívásainak megfelelve folyamatosan fejleszti ki az újabb betontípusokat. A vállalat közel ötven betonüzeme élen jár a transzportbeton (gyárban előállított és a felhasználási helyre szállított beton) gyártásában és alkalmazásában. A hagyományos termékek mellett vízzáró, öntömörödő, szulfátálló, kopásálló és látszóbeton is készül az üzemekben. A vállalat hangsúlyt fektet a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokra is: egyik legújabb innovációja az ecocrete, amely a szokványos frissbetonnal összemérhető tulajdonságai mellett akár 60%-kal alacsonyabb szén-dioxid-lábnyomot ér el.

Okos technológiák

A beton megbízhatóan magas minőségének biztosításában nagy szerepe van a Beton Technológia Centrum Kft.-nek, amely a friss és megszilárdult beton, valamint a különböző adalékanyagok vizsgálatát végzi üzemek és építőipari szereplők részére. Ezzel elősegítik az újfajta betontermékek kidolgozását és előállítását, valamint a gyártási technológiák fejlesztését is. A DDC digitális átállásában nagy előrelépés a Giatec vállalattal közösen kifejlesztett Giatec SmartRock™ vezeték nélküli érettségvizsgáló, amely a beton nyomószilárdságának becslésére nyújt új, a korábbinál gyorsabb és egyszerűbb megoldást. (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Transzportbeton helyszíni bedolgozása (Forrás: DDC)Debreceni betonüzem (Forrás: DDC)Szállítójárművek az új arculattal (Forrás: DDC)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár