2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így buktatták meg az amerikaiak Hawaii utolsó királynőjét

2020. április 12. 14:11 Múlt-kor

Liliuokalani, Hawaii királynője, a szigetország utolsó és egyben egyetlen női uralkodója nehéz időkben került a trónra. Az egyre nagyobb befolyással rendelkező amerikai cukorültetvény-tulajdonosok nem nézték jó szemmel, hogy Liliuokalani gátat akar szabni egyre növekvő befolyásuknak, és az amerikai tengerészgyalogság segítségével megbuktatták a hawaii uralkodót.

Feszült időszak

Liliuokalani királynő 1838. szeptember 2-án  Lydia Liliʻu Loloku Kamakaʻeha Pākī néven látta meg a napvilágot. Befolyásos bennszülött család sarja volt. Anyja III. Kamehameha király tanácsadójaként dolgozott. A fiatal leány kiváló neveltetésben részesült, folyékonyan megtanult angolul és egy körutazás révén a nyugati világot is megismerhette.

Bátyja, David Kalākaua, 1874-ben I. Kalākaua néven lépett a trónra. Három évvel később Liliuokalanit tette meg utódjává. 1881-ben a király a nőt nevezte ki kormányzónak, amíg ő hivatalos útra indult a világ számos országába. A hercegnő 1887-ben részt vett Viktória királynő aranyjubileumán, ahol a brit uralkodónővel és Grover Cleveland amerikai elnökkel is találkozott. 1891-ben bátyja halála után került a trónra.

A 19. század utolsó szakasza feszültségekkel teli időszak volt Hawaiin. Az amerikai és európai üzletemberek hatalmas földterületeket vásároltak a királyságban, és üzleti érdekeik gyakran nem egyeztek a monarchia érdekeivel.

Kalākaua király már 1887-ben meghajolt a külföldi tőkések előtt, amikor aláírta a „Bayonet Constitutionnak” nevezett új alkotmányt. Az uralkodó nem önszántából szignózta a dokumentumot. A fehér üzletembereket és ügyvédeket tömörítő Hawaii Liga fegyveres milicisták hathatós támogatását is igénybe vette, hogy „meggyőzzék” az uralkodót. A Hawaii Liga nagy gazdasági hatalommal rendelkező, zömmel fehér üzletemberekből, cukor és ananászültetvényesekből állt, akik szoros kapcsolatban álltak a „hazai”, amerikai politikusokkal.

Az alkotmány meggyengítette a monarchia hatalmát és megerősítette a törvényhozó testületét, illetve drasztikus módon megváltoztatta a szavazati jogot is. Vagyoni cenzust írt elő, és csak hawaii, amerikai vagy európai felmenőkkel rendelkező férfiak szavazhattak, kizárva ezzel az ázsiaiakat, de szavazati jogot adva több ezer külföldinek. Ekkor került az amerikaiak irányítása alá Pearl Harbor is. Liliuokalani hevesen tiltakozott az új alaptörvény ellen, amivel magára haragította az amerikai üzletembereket.

Trónra kerülése után egy új alkotmány bevezetését tűzte ki célul, amely visszaállította volna a monarchia hatalmát és növeli királysága függetlenségét. Válaszul a külföldi üzletemberek összeesküvést szőttek ellene és megpróbálták eltávolítani a trónról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Liliuokalani fiatalonLiliuokalani 1917-benLiliuokalani Viktória brit királynő aranyjubileumánA USS Boston partraszálló tengerészgyalogosai a Honolulu-i Arlington Hotelnél

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár