2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt különleges fogás a középkorból

2019. április 8. 18:33 Múlt-kor

A nyárson sült egész disznó és a nagy boros kupák talán az első dolgok között vannak, amelyek eszünkbe jutnak, amikor egy középkori lakomára gondolunk. A kortárs források szerint azonban őseink nem csupán igen változatosan étkeztek, de meglehetősen kísérletező kedvűek is voltak a fogásokat illetően. Az alábbiakban olvasható öt olyan étel, amelyet fogyasztottak a középkori Európában, és korántsem lennének elképzelhetetlenek a modern ember asztalán sem.

Édes-savanyú mártás

Az édes-savanyú nyúl az egyik legérdekesebb fogás, amelyet egy 14. századi kéziratgyűjtemény, a „Curye on Inglysch” (kb. „Főzés angol módra”) tartalmaz. A recept szerint cukorral, vörösborecettel, ribizlivel, vöröshagymával, gyömbérrel és fahéjjal (valamint igen sok „borsporral”) készítendő, ami egy ragacsos szószt eredményez, amely meglehetősen hasonlít a ma ismert kínai édes-savanyú mártásra. A recept vélhetően a normann hódítás idejéből származik, ekkoriban az Anglia lakosságát adó szászok számára a legkülönösebb hozzávaló a nyúl lehetett – a Brit-szigeteken nem őshonos állatot ekkoriban importálták először a kontinensről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: The Getty IrisKép forrása: brewminate.comKép forrása: ForbesKép forrása: Bustle

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár