2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Madridba utazik a százezredik inka

2007. augusztus 24. 16:00

Az inkák kultúráját, a spanyol hódítás előtti Perut bemutató kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban.

Az `... és akkor megérkeztek az inkák` - Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból című tárlat százezredik látogatóját, Császár Angela színésznőt Baán László főigazgató fogadta. A művész egy kétszemélyes madridi utat, valamint a budapesti kiállításra műtárgyakat kölcsönző Museo de Américába szóló belépőket kapott ajándékba.

 

Császár Angelát, aki családjával érkezett a múzeumba, meglepetésként érte a nyeremény. Mint az MTI-nek elmondta, a tárlatra készülve Passuth László: Esőisten siratja Mexikót című művét olvasták. Hozzátette, hogy minden kiállítást megnéz a múzeumban a családjával, "nem mindig a legelején, hanem egy idő után".

Szépművészeti Múzeum májusban nyílt kiállítása összesen több mint háromszáz tárgyat, köztük ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket vonultat fel. A tárlatra Peruból, valamint spanyol és német gyűjteményekből kölcsönzött műveket a múzeum. A kiállítás az eredeti elképzelések szerint szeptember 9-ig látható, de már tárgyalnak a tárlat meghosszabbításáról, várhatóan a napokban érkezik válasz a kölcsönző múzeumoktól. Ha sikerül az intézmények hozzájárulását megszerezni, akkor a bemutató szeptember végéig marad Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben már több mint félmillió látogatót fogadott, így az idén várhatóan többen keresik fel kiállításait, mint az elmúlt évben. Tavaly 611 ezren voltak kíváncsiak a tárlatokra, ez volt a legmagasabb látogatói szám a múzeum történetében. Az intézményben szeptemberben a rézmetszés virtuózainak alkotásaiból nyílik kiállítás, októberből pedig a Varázslatos különc - Friedensreich Hundertwasser művészete, valamint a Picasso, Klee, Kandinszkij című tárlat látható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár