2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill rajongott a tudományos fantasztikumért

2006. november 30. 11:00

Egy új kutatás szerint Sir Winston Churchill lelkes science-fiction rajongó volt, aki szívesen kölcsönzött gondolatokat barátja, H.G. Wells műveiből is.

A világok harcára készült

A Cambridge Egyetem kutatója, Dr. Richard Toye arra jött rá, hogy Churchill többször felhasználta a sci-fiből vett kifejezéseket. Ezek közül a legismertebb a náci Németországra használt, parlamenti beszédeiben emblematikussá vált "gyülekező vihar" szóösszetétel, amit a Világok harca című Wells regényből vett át, ahol az a marslakók támadását jelezte. Dr. Toye emellett párhuzamokat talált egy 100 éve tartott Churchill beszéd és Wells Egy modern utópia című 1905-ben megjelent könyve között is.

Az már eddig is ismert volt, hogy a két férfi először 1902-ben találkozott, majd személyes kapcsolatban maradtak, és egészen Wells 1946-ben bekövetkezett haláláig leveleztek. Toye szerint Wells nagy hatást gyakorolt az ifjú politikusra, ezt jelzi, hogy az Egy modern utópia című munkájának Churchill már a kéziratát is olvasta, és több mindenben egyetértett a szerzővel.

Szintén erre utal a nem sokkal később, 1906. október 9-én Glasgow-ban megtartott beszéde is, amelyet ma politikai pályafutásának egy legjelentősebb pontjaként tartanak nyilván. Az itt elmondottakban Churchill a könyv eszméinek átvételével állt ki a nincstelen milliók állami támogatása mellett.

Sir Winston igazi sci-fi rajongó volt. Az egyik, barátjának írt kritikájában pont azt jegyezte meg, hogy szerinte egyik könyvében túl sok a gondolatébresztő szöveg, és túl kevés a cselekmény. A kettejük közti kapcsolatot jól jellemezte, hogy 1931-ben Churchill azt írta Wellsnek: olyan jól ismeri műveit, hogy akár le is vizsgázhatna belőlük.

Toye szerint az emberek úgy néznek a 20. századi politikusokra, mintha azok csak nagy filozófusok műveit olvasnák. Arról azonban sokan elfelejtkeznek, hogy Churchill és a hozzá hasonló politikusok egy nehéz nap után hazaérve legkevésbé sem ezeket a nehéz könyveket olvasták. Olyasmit kerestek, ami tele van eszmékkel és ötletekkel, de egyben szórakoztat is, és a korabeli sci-fi pont ilyen volt.

"Ez az egész olyan lehetett, mintha Tony Blair a Star Trekből vagy a Doctor Who-ból idézne beszédeiben" - mondta Toye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár