2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill-dosszié: a legnagyobb brit a napihírekben

2005. február 9. 11:43

A szigetlakók által a legnagyobb britnek választott Winston Churchill a történelmi napihírekben éppoly élő figura, mint amilyen életteli volt akkor, amikor a második világháború központi szereplőjeként az egyik legfontosabb világpolitikai személyiséggé emelkedett. Folyamatosan frissített cikkgyűjteményünkben a múlt század egyik legnagyobb alakjáról szóló híreinket gyűjtjük össze.

Betiltották a Churchillt gúnyoló reklámot
2005. január 31.

Nem sugározhatják a brit tévéadók azt a reklámot, amelyben egy ismert angol humorista üvöltözik Winston Churchill-lel. Az egyik internet-szolgáltató számára készített spotot azért tiltotta be a reklámtestület, mert szerintük túl sokan találnák sértőnek a háborús hős kigúnyolását.


 

40 éve halt meg Churchill
2005. január 24.


40 éve, 1965. január 24-én halt meg Londonban Sir Winston Leonard Spencer Churchill brit politikus és irodalmi Nobel-díjas történetíró.

 


Grafológusok elemezték Churchill kézírását
2005. január 13.


Az első eredmények alapján Charles Dickens arrogáns, Winston Churchill csökönyös, Karl Marx pedig nehéz természetű személyiség volt, de egyiküket sem igazán érdekelte mások véleménye.

 


Churchill és a Szent Pál székesegyház
2004. december 10.


Felújították a Szent Pál székesegyház nyugati homlokzatát, mely a britek szerint a Blitz egyedülálló szimbóluma, ugyanis szinte érintetlenül vészelte át a bombázásokat. Ezzel párhuzamosan alig egy héttel ezelőtt adták át ugyanitt a bronzból és acélból készült Churchill-emlékművet.

 


Százharminc éve született Winston Churchill
2004. november 30.


Az angol politikus nemcsak miniszterelnök volt, hanem irigylésre méltó tehetséggel festett, írt és kertészkedett is.

 


Churchill tárgyalt volna a németekkel
2004. október 28.


Nagy-Britannia kezdeti balsikerei a második világháború elején arra késztették Churchillt, hogy béketárgyalások kezdeményezését fontolgassa a németekkel - derül ki azokból a dokumentumokból, melyekre egy cambridge-i történész bukkant kutatásai során.

 


Nyilvánosak Churchill titkos iratai Palesztináról
2004. szeptember 28.


Eddig titkosított levéltári anyag került nyilvánosságra Angliában, melyből kiderül: a brit miniszterelnök alkut akart kötni a szaúdi királlyal.

 


Churchill letagadta a V2-ket London előtt
2004. szeptember 23.


Nemrég napvilágra jutott dokumentumokból kiderül: Churchill cenzúráztatta a híreket, hogy eltitkolja a V2 rakéták jelentette veszélyt.

 


Churchill-szoba nyílt Jaltában
2004. február 10.


Angol kérésre Winston Churchill emlékszoba nyílt a jaltai Livadia-palotában, ahol a II. világháborús szövetségesek vezetői 1945. február 4. és 11. között történelmi értekezletüket tartották

 


Churchill megjósolta a háborút
2004. február 6.


Winston Churchill megjósolta az első világháború bekövetkeztét, két évvel annak kitörése előtt - derül ki a néhai brit miniszterelnök nemrégiben előkerült leveleiből, amelyekre véletlenül bukkantak az amerikai Kongresszusi Könyvtár kutatói

 


A három nagy konferencája
2003. november 28.


Hatvan évvel ezelőtt, 1943. november 28-án Teheránban találkozott Winston Churchill, J. V. Sztálin és F. D. Roosevelt. A szövetséges vezetők elsősorban az európai, ún. második front megnyitásáról tanácskoztak, de szót ejtettek a háború utáni béke fenntartásának módjáról is.

 


Newton legyőzte Churchillt
2003. november 17.


A tömegvonzás mogorva atyja kevesebb, mint 5 százalékkal került ki győztesen a BBC által a legnagyobb brit megválasztásáért kezdeményezett szavazásból.

 


Vörösre festették Churchill nemrég felállított szobrát
2003. július 8.


Vörös festékkel öntötték le a hét végén Winston Churchill egykori brit miniszterelnök mellszobrát. A műalkotás alig két hetet állhatott háborítatlanul a budapesti Városligetben

 


Európai panteon
2003. március 11.


A hat európai országban végzett közvélemény kutatás adatai szerint az európai történelem legnagyobbjaként Winston Churchill, Leonardo da Vinci és Joschka Fischer nevét tartjuk számon.

 


Churchill kuzinja az oroszoknak kémkedett
2003. január 7.


Egy frissen felfedezett dokumentum-gyűjtemény szerint Sir Winston Churchill unokanővére - akitől egyébként nem álltak távol a bolsevizmus tanai - olyan párbeszédek részleteit árulta el orosz titkos ügynököknek, amiket a néhai brit miniszterelnökkel folytatott.

 


Churchill minden idők legnagyobb britje
2002. november 26.


Több mint egymillió brit minden idők legnagyobb brit egyéniségének "választotta meg" egy felmérésben Winston Churchillt, aki a második világháború idején állt Nagy-Britannia kormányának élén.

 


Churchill és Eisenhower
2002. augusztus 8.


Nemrég kutathatóvá vált dokumentumok szerint Churchill és Eisenhower merőben eltérő terveket szövögettek a D-Day biztonsági követelményeiről.

 


Mit keresett Churchill a Comói tónál?
2002. április 8.


Nagy fotós volt, aki 57 évvel ezelőtt rájött, mi volt Winston Churchill titokzatos olaszországi látogatásának célja. Christian Schiefer 1998-ban elhunyt svájci fotóriporterről dokumentumfilmet mutat be a svájci tv.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár