2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik a Churchill utolsó napjairól készített jegyzeteket

2006. november 13. 11:45

Kalapács alá kerülnek a Sir Winstont utolsó hónapjaiban ápoló nővérek jegyzetei, amelyekből az egyik legnagyobb brit utolsó hónapjainak életvitele tárul fel minden eddiginél részletesebben.

"Whisky és szóda, szemüveg, kártya; az ebédlőbe a széke mellé vinni a madarat. Gyapjúöltöny zsebkendővel a felső zsebben, fürdőruha, papucs és vacsora után a madarat lefektetni."
A Bonhams aukciósházban csütörtökön kerül kalapács alá az a 22 oldalas füzetke, amelybe a Churchill-család chartwelli és kenti házában szolgálatot ellátó nővérek jegyezték fel a napi rutin minden kis részletét.

A jegyzetek az egykori politikus napirendjén kívül érdekes apróságokkal szolgálnak. Így az olvasó megtudhatja, hogy Sir Winston kiszolgálása szigorúan rögzített protokoll szerint történt, és 1965-ben, 90 éves korában bekövetkezett haláláig semmilyen szellemi vagy fizikai károsodás nem érte őt. Azt is megtudhatjuk, hogy, a nővérek feladata volt, hogy ellenőrizzék, Churchill megkapja-e a neki járó állandó rendőri felügyeletet, illetve odafigyeljenek a megfelelő étkezés betartására is. Az egykori politikus számára élete végén is a szivar és a whisky volt a legfontosabb, és utolsó hónapjaiban csupán annyit változott a menetrend, hogy a napilapokat reggelente a hálószobájába kellett vinni.

A jegyzetekből kiderül, hogy az egykori miniszterelnök nagyon szerette az állatokat, és utolsó napjaiban egy percre sem tudott megválni kedvenc törpepapagájától, akivel a legtöbbször együtt étkezett. A naplóban ezért sokszor a papagájé a főszerep: a Toby névre hallgató kedvenc ébresztése és szállítása külön napirendi pont volt, illetve a madár szabadon csipegethette Churchill asztalon hagyott szivarjait is. Az árverésen kalapács alá kerül egy másik napló is, amelyből kiderül, hogy Sir Winston és Toby Nizzába mentek nyaralni.

Churchill persze más állatokat is szeretett, így rajongott a macskákért, és egy alkalommal például vacsoravendégei helyett macskájával beszélgetett - árulta el a The Times-nak az egykori politikus életrajzírója, Piers Brendon történész. Elmondása szerint Churchillnek aranyhalai, kutyái és disznói is voltak, az állatokat egytől egyig emberként kezelte, és sokat beszélgetett velük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár