2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapták a Habsburgok Drakula kastélyát

2006. június 9. 11:45

Visszaadta a román állam a Habsburg-család leszármazottainak tulajdonába a törcsvári (Bran) várkastélyt - számolt be róla az MTI. A visszaszolgáltatásra és a várkastély további adminisztrálására és felhasználására vonatkozó okmányokat a középkori múzeummá átalakított várban írták alá. Ennek kapcsán a Múlt-koron bemutatott történelmi kastélyok sorsát ismertetjük.

Vámpírfészek a kétfejű sas karmaiban

A Habsburg Domokos nevére szóló visszaszolgáltatási okmányt román részről a vármúzeum igazgatója, az ingatlan további gondozására-adminisztrálására vonatkozó megállapodást pedig a román kormány nevében Adrian Iorgulescu művelődési és vallásügyi miniszter, valamint a tulajdont birtokba vevő örökös látta el kézjegyével. A történelmi műemlékként számon tartott várkastélyban működő múzeum három évig megmarad a román kultusztárca fennhatósága alatt működő közintézménynek, amelynek igazgatótanácsába azonban ezentúl az örökségét átvevő tulajdonosnak is lesz egy képviselője.

Habsburg Domokos
, aki Mária egykori román királyné Ilona (Ileana) nevű leányának a fia, II. Károly volt román király unokaöccse, megindultságával küszködve, román nyelven mondott köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették számára, hogy birtokba vehesse jogos örökségét. Emlékeztetett rá, hogy csaknem hat évtizeddel ezelőtt, tízéves korában volt kénytelen elhagyni Törcsvárat, amikor a kommunista rendszer hatóságai elűzték őket az országból. Habsburg Domokos hangoztatta: a várkastély "mindig megmarad Románia egyik szimbólumának".

A XIV. század második felében Nagy Lajos magyar király utasítására
az Erdélybe telepített szász közösség által építtetett várkastély a román turisztika egyik vonzási központjává vált. Különösen azóta és amiatt, hogy Bram Stoker skót író Drakula című regényében összefüggésbe hozta Törcsvárat a Drakula-legendával.

A várkastélyt, amely a hozzá tartozó területtel
és a rá épített más ingatlanokkal együtt az idők folyamán Brassó város tanácsának birtokába jutott, a Cenk alatti város elöljárósága 1920-ban Mária román királynénak adományozta elismerése jeléül annak, hogy hozzájárult Erdély Romániával történő 1918. évi egyesüléséhez. Mária királyné rendbe hozta és berendezte a várkastélyt, majd leányára, Ilona hercegnőre, II. Károly volt román király leánytestvérére hagyta örökségként. 1948-ban, a királyi család Romániából történő kiutasítása után a várkastély a román állam tulajdonába került. A várat azonban elhanyagolták és kifosztották, majd 1956-ban nyitották meg részlegesen a nagyközönség számára, miután középkori történeti és művészeti múzeumot létesítettek benne.

A több mint 1200 méter magasságban, egy kiemelkedő sziklabércre épült törcsvári lovagvár és környéke évtizedeken át a román történelmi filmek előszeretettel használt forgatási színhelyéül szolgált. 1987-ben megkezdték a vár restaurálását, amit 1993-ban befejeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár