2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Visszakapták a Habsburgok Drakula kastélyát

2006. június 9. 11:45

Kastélysorsok Magyarországon

Korábban több írásunk foglalkozott a magyar örökségvédelem egyik neuralgikus, részben megoldatlan problematikájával, a hazai kastélyok pusztulásával. Ismerje meg velünk a pusztuló és a megmentett épületeket!

Egy tipikus magyar kastélysors Rákoskeresztúron
A Múlt-kor "Budapesti peremkerületek rejtőzködő értékei" című sorozatának második részében a XVII. kerület egyik ékességét, a Podmaniczky-Vigyázó kastélyt kereste fel.
Megmenthető-e még a Bezerédj-Békássy kastély?
Bezeréd egy festői, csendes kis falu Zalaegerszegtől 20 km-re. Sokan nem is gondolnák, milyen gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Arra pedig végképp nem, hogy néhány percre a településtől az erdőben, az egykori birtokos Bezerédj és Békássy család kastélyának torzója várja a jobb időket.

Párhuzamos kastélysorsok Magyarországon
A bajnai Sándor-Metternich kastély (Komárom-Esztergom), a fehérvárcsurgói Károlyi kastély (Fejér) és a nyírábrányi Eördögh-Szapáry kastély (Hajdú-Bihar) sorsán keresztül mutatja be a kastélyhasznosítási programok eredményeit, reményeit vagy éppen reménytelenségeit az Építészfórum írása.


Reneszánsz kőfaragók újítják fel a gyöngyösi Orczy-kastélyt
A süttői székhelyű Reneszánsz Kőfaragó Rt. újíthatja fel a Gyöngyösi Orczy-kastély egy részét, miután elnyerte a helyi önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.Felújítják a Bakony legszebb kastélyát
Megkezdődött a Jankovich-kastély felújítása a Veszprém megyei Gic község határában. Az 1800-as évek elején épült egyemeletes, klasszicista stílusú kastély rekonstrukcióját 600-700 millió forintból végzik el.
Folytatódik az edelényi kastély felújítása
Ebben az évben is folytatódik az ország hetedik legnagyobb kastélyának számító edelényi L'Huillier-Coburg kastély felújítása, a munkákra 130 millió forintot költ a Műemlékek Állami Gondoksága (MÁG) - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke miskolci sajtótájékoztatóján csütörtökön.


Szállodát építene Békéscsaba a Pósteleki-kastélyból
Az 1900-as évek elején Wenckheim Frigyes által épített neobarokk kastély jelenleg romos állapotban van, estleges felújításának költségeit a hasznosítás függvényében 1-2 milliárd forintra becsülik.Befejeződött az ozorai várkastély felújítása
Befejeződött a Dunántúl egyik legnagyobb épen maradt vára, az ozorai várkastély felújítása a közelmúltban; a csaknem két évtizedes rekonstrukció révén az épület visszanyerte eredeti szépségét.
A tápiószelei kúria: a megmaradás titka
Akad néhány szerencsés kastélyépület Magyarországon, amely szinte csodával határos módon olyannak őrződött meg, amilyennek egykori tulajdonosai ismerték.

Ön mit gondol? Mi legyen a ma is pusztuló épületekkel? Eladják őket, vagy állami kézben maradjanak? Itt megírhatja nekünk! 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár