2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Turbucz Dávid

Az Iron Maiden első koncertje Budapesten

Az Iron Maiden zenekart az 1970-es évek közepén alapította Steve Harris, aki azóta is a zenekar basszusgitárosa. Az együttes negyvenéves története az alábbi számokkal összegezhető: közel 90 millió eladott lemez, 59 országban több mint 2000 élő fellépés, 16 stúdióban rögzített album, 8 koncert- és több válogatáslemez, illetve 9 DVD. Az Iron Maiden kulturális, zenei jelentősége is önmagáért beszél, sok más zenekar számára jelent inspirációs forrást. Első budapesti koncertjét az Iron Maiden 1984-ben adta, bemutatkozó fellépésük korabeli médiavisszhangja nem tanulság nélküli.

Az Iron Maiden ötödik nagylemeze, a Powerslave 1984. szeptember 3-án jelent meg: az ókori Egyiptom szimbolikáját idézte meg az albumborítón és az egyik dalszövegben is. Az album megjelenése előtt indult a World Slavery Tour, amely az egyik legsikeresebb és legintenzívebb turné volt a zenekar történetében: 13 hónap alatt 28 országban összesen 300 koncertet adtak. E turné egyik állomásaként rendezték meg Magyarországon az első jelentős heavy metal koncertet. A World Slavery Tour 1984. augusztus 9-én startolt Lengyelországban, majd öt lengyelországi és egy bécsi koncertet követően augusztus 17-én Budapesten folytatódott. A zenekar által kiadott History of Iron Maiden című dokumentumfilm második része és a Behind the Iron Curtain című önálló dokumentumfilm is hangsúlyozza a turné jelentőségével kapcsolatban, hogy az Iron Maiden eljutott 1984 során a keleti blokk egyes országaiba is.

Ideológiailag káros, ám mégis bemutatott

Az 1980-as években Magyarországon a könnyűzenei szférában is enyhülésre került sor. Ez a politikatörténeti kontextusa a brit heavy metal Magyarországra történő begyűrűzésének. Ezzel függött össze az Iron Maiden fellépése, és az is, hogy mennyire lehetett hozzáférni a zenekar akkoriban megjelent albumaihoz és felvételeihez. A nyitás és az enyhülés ezen a téren is kimutatható: a Kelet és a Nyugat közötti különbségek lassan és fokozatosan kezdtek oszladozni, a heavy metal együttes első magyarországi koncertje ebben a folyamatban mérföldkőnek tekinthető.

Az Iron Maiden albumait, számait már a koncert előtt is lehetett hallgatni. Annak ellenére, hogy az MSZMP Politikai Bizottsága 1984 júliusában még ideológiailag károsnak tartotta az angolszász zenei hatást, a rádióban és a televízióban, tehát legális csatornákon keresztül hozzá lehetett ezekhez férni, nem beszélve az illegális megoldásokról. A Nyugatról becsempészett lemezek és kazetták ugyanis eljutottak a rajongókhoz, amelyekről másolatok készültek, és ezeket egymás között cserélgették. Az 1980-as évek első felében már a kiskereskedők árulhatták nyugati zenekarok albumait. A Somogyi Néplap egyik 1983. október 22-i cikkében az olvasható, hogy egy ilyen üzletben Iron Maiden-lemezeket lehet borsos áron megvenni.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2018. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár