2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz éve végezték ki az ogoni nép vezetőjét

2005. november 10. 12:00

1995. november 10-én Ken Saro-Wiwa-t és nyolc másik ogoni férfit koholt vádak alapján halálbüntetésre ítéltek Nigériában. A perükben szereplő két tanú, a vád koronatanúi eskü alatt bevallották, hogy megvesztegették őket: pénzzel, házzal és a Shell-nél betöltendő állással.

Az ogoni-ügy az Emberek és Népek Jogainak Afrikai Bizottsága előtt >>>
Sani Abacha nigériai diktátor katonai rezsime akasztófán végzett ki kilenc politikust, köztük Ken Saro-Wiwát, alternatív Nobel-díjas írót.

Ken Saro-Wiwa és az ogoni nép harca

Ken Saro-Wiwa a félmilliós ogoni kisebbség vezetője volt a közel százmilliós Nigériában. A félmillió fős, a Niger folyó deltájában halászatból és mezőgazdaságból élő ogoni törzs területén 1958-ban találtak először kőolajat. A Nigériai Nemzeti Olajtársaság és a Shell közös vállalata megkezdte a kitermelést: azóta gázláng-oszlopok és szivárgó kőolajvezetékek szennyezik a folyókat, legelőket, termőföldeket. 1990 augusztusában az ismert ogoni író, Ken Saro-Wiwa vezetésével megalakult a Mozgalom az Ogoni Nép Túléléséért (MOSOP) közösség.

A katonai rezsim bosszút állt

Erőszakmentes tiltakozásukat a katonaság több száz halálos áldozatot követelő harcban verte szét. A Shell 1993 elején felhagyott az újabb olajkutak fúrásával a Niger deltában, de a tiltakozás folytatódott, mert közben a folyók szennyes olajtavakká változtak, a kopár fák a terméketlen szántóföldek jelképei lettek. Lakóterületük elpusztításáért pedig senki sem kárpótolta az ogoni halászokat és földművelőket. A tiltakozásokat látva a nigériai katonai rezsim letartóztatta Ken Saro-Wiwát és nyolc harcostársát. Koholt vádak alapján mindnyájukat kötél általi halálra ítélték és az ítéletet 1995. november 10-én végre is hajtották a Port Harcourt-i börtönben. Az ítélet végrehajtása után katonák és rendőrök ezreit vezényelték Ogoniba, hogy megtisztítsák a területet a MOSOP-szimpatizánsoktól. Összesen 80 értelmiségit (lelkipásztort, tanárt, ügyvédet és másokat) tartóztattak le.

Go well?

Nigéria az 1998-as kormányváltás után továbbra is folyamatosan követeli a Shelltől, hogy szüntesse meg tevékenységének káros hatásait Ogoniban. De lényegi változás azóta sem történt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár