2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Az egyetemépítő Budapest – a főváros fejlődő felsőoktatási terei

2020. július 13. 14:32 Jancsó Ágnes

Az első „budapesti” egyetem 1395-ben nyitotta meg kapuit. Az óbudai egyetem alapítását IX. Bonifác pápa hagyta jóvá Luxemburgi Zsigmond kérésére, azonban a művészeti, orvosi, jogi és teológiai tudást kínáló intézmény az 1410-es évek végére megszűnt. Több mint 600 év telt el azóta, és ma már az ELTE, a Műegyetem, a Corvinus mellett közel húsz, folyamatosan fejlődő egyetem közül választhatnak az érettségizők, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának újjáépítése, korszerűsítése nemrég fejeződött be, a Testnevelési Egyetem átalakítása pedig még folyamatban van.

MOME

Megújult a MOME zugligeti campusa

Közel 140 éve, 1880-ban indult el az Iparművészeti Tanoda műfaragászati képzése az Andrássy úton, a Zeneakadémia régi épületének négy termében.

A folyamatosan bővülő intézmény 1896-tól a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Palotában folytatta működését egészen 1954-ig, ekkor költözött át az akkori Iparművészeti Főiskola egy része a Farkasdy Zoltán tervei alapján épült Zugligeti úti épületbe.

A magyar formatervezés központjaként számontartott és a 2005 óta Moholy-Nagy László fotográfus, festő és ipari formatervező nevét viselő egyetem (MOME) zugligeti campusának fejlesztése 2014-ben kezdődött meg és tavaly fejeződött be.

A három ütemben megvalósuló kreatívipari beruházás keretében a Technológiai Park részeként adták át 2016-ban a fa-, fém-, textil- és egyéb anyagokhoz köthető dizájntevékenységeknek otthont adó Műhelyházat.

2018-ban pedig a 4 000 négyzetméteres Média- és Műteremházat, ahol az anyagkísérleti labor, a grafikai stúdiók és a térkísérleti labor kaptak helyet. A terveket a CET Építésziroda készítette Csomay Zsófia és Németh Tamás vezetésével.

A fejlesztés utolsó fázisában a 3h Építésziroda, Csillag Katalin és Gunther Zsolt tervei alapján nem csupán a fővárosi védettséget élvező főépület és a klasszicista stílusú Gondűző villa újult meg, hanem új épületekkel, kutató- és tudásközponttal is bővült a campus. A könyvtár, a MOME Szíve közösségi tér és újjászülető ősfás parkja pedig mindenki előtt nyitva áll.

Az 1880-ban megalapított Iparművészeti Tanoda első hároméves képzését öt diák végezte el Mátrai Muderlak Lajos szobrászművész vezetésével. Azóta a hazai művészeti képzés egyik bástyájaként ismert Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen – működésének közel 140 évében –több mint 14 ezer növendék tanult.

Az oktatás színvonalát a kezdetektől fogva a kor jelentős alkotói biztosították, a tanárok között találjuk Kós Károly építész, író, grafikus, Haranghy Jenő festő- és iparművész, Ferenczy Béni szobrász, Kozma Lajos építész, iparművész és Ferenczy Noémi gobelin- és festőművész nevét is.

A diákok közül a művészeti élet olyan kiváló képviselői kerültek ki, mint a bűvös kocka feltalálója, Rubik Ernő, Janáky István építész, Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációsfilm-rendező vagy Jankovics Marcell filmrendező.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Moholy-Nagy LászlóA Steindl Imre tervezte Múzeum körúti épületbe 1910 előtt a Műegyetem, utána a Tudományegyetem hallgatói jártakA Műszaki Egyetem épülete a 20. század elejénA későbbi Corvinus Egyetem egykori épülete
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár