2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A skót klánalapító, a skizofrén és a püspök – öt királyi fattyú a magyar történelemből

2018. február 16. 18:06

Egészen bizonyos, hogy a magyar királyok törvénytelen gyermekek egész seregét nemzették az évszázadok során. Ritka volt azonban, hogy eme „természetes gyermekeket” hivatalosan is elismerjék. Következzen most öt királyi fattyú a magyar történelemből!

Az Árpád-házi herceg, akitől egy skót klán származtatja magát

Középkori krónikáink őrizték meg annak emlékét, hogy I. András királynak egy Marót falubeli ágyasától egy György nevű fia született. Sem az édesanya kilétéről, sem György életéről nem tudunk eme egyetlen említésen túl semmi bizonyosat. A gyermek oroszos neve azonban valószínűleg arra utalhat, hogy az 1030-as évek második felében, András (és bátyja, Levente) kijevi száműzetése idején születhetett. A tény pedig, hogy az 1046-os Vata-féle lázadást követően trónra lépő király nem Györgyöt, hanem előbb öccsét, Bélát, majd a kijevi fejedelem lányától született fiát, Salamont jelölte utódjának, megerősíti, hogy György valóban törvénytelen gyermek volt.

Személyéhez kapcsolódik továbbá egy legenda is, amely Európa másik végéből, Skóciából származik. A tekintélyes Drummond klán eredettörténete szerint a család alapítója egy bizonyos Móric volt, aki az Árpád-házi királyokkal állt rokonságban. Az erre alapozott elmélet szerint György tagja lehetett annak a kíséretnek, amely 1057-ben az addig Magyarországon tartózkodó Száműzött Eduárddal és gyermekeivel, Edward Aethelinggel és Skóciai Szent Margittal érkezett vissza Angliába. 1066-ban pedig Móric nevű fia Margit oldalán menekült Skóciába Hódító Vilmos elől, ahol szolgálataiért nemesi címet kaphatott. Bár a Drummondok családi hagyománya mai napig I. Andrást tekinti házuk ősapjának, ezt történetileg már nem lehet igazolni, lévén a klán családfáját csak a 14. századig tudjuk hitelt érdemlően visszavezetni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
I. AndrásKálmán püspök két fennmaradt pecsétjeRestaurált Anjou-címer a győri püspökvárban (kozterkep.hu)I. RudolfCorvin JánosA fiatal Corvin JánosA krumlovi kastély ablakai, ahonnan Ausztriai Julius Ceasar is kitekinthetett egykorEgyes elméletek szerint a pozsonyi városháza kapuboltozatán látható püspöksüveges ifjú valójában Kálmán püspököt ábrázolhatjaII. Lajos
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár