2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

Egy gyilkosnak számos motivációja lehet arra, hogy rejtjelekkel írjon. Vannak, akik így akarnak biztonságosan kommunikálni bűntársaikkal, vagy éppen ezzel biztosítják, hogy naplóikat rajtuk kívül senki más ne tudja elolvasni. Előfordul azonban az is, hogy egy bűnöző éppen az őt üldöző nyomozókat akarja ezzel a taktikával bosszantani.

A feleséggyilkos, akinek szavai máig őrzik titkukat

1883-ban egy amerikai bíróság kötél általi halálra ítélt egy Henry Debosnys nevű férfit felesége, Betsey meggyilkolásáért. A nyomozás során kiderült, hogy Debosnys lelőtte a nőt, majd elvágta a torkát. Kiderült az is, hogy Betsey már nem az első „szerencsétlenül járt” felesége volt a férfinak. Debosnys első felesége vízbe fulladt, majd a második állítólag éhen halt.

Bár a másik két halálesetről nem sikerült bizonyítani, hogy valóban gyilkosságok voltak, sem azt, hogy Debosnys követte el őket, a gyilkos személyiségét számos rejtély övezi. A nyomozók több általa írt búskomor verset, valamint csinos nőket ábrázoló rajzra bukkantak a lakásában. Ugyancsak előkerült több, piktogrammokból és matematikai jelekből álló titkosírásos szöveg is, amelyek jelentését máig nem sikerült megfejteni.

Egyes elméletek szerint a nőkről készített rajzok Debosnys áldozatait ábrázolhatják, míg a rejtjeles szövegek mögött a gyilkosságok elbeszélését sejtik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Debosnys titkosírása és egy önarcképeDebosnys múzeumban kiállított koponyájaA Paul Rubin hasán talált szövegA zodiákus gyilkos fantomrajzaTed KaczynskiA Z340-es levélKaczynski által írt rejtjelezett szövegAz Árja Testvériség vezetői a tervezett támadások idején

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár