2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumfilm mutatja be Jézus állítólagos sírját

2007. február 27. 09:30

Megtalálták Jézus Krisztus sírhelyét Jeruzsálemben, egy 27 évvel ezelőtt feltárt barlangban - jelentették be a kutatók egy nemrég elkészült dokumentumfilm sajtótájékoztatóján.

A különleges kutatás március 4-én kel életre az amerikai Discovery Channelen, a brit Channel 4-on és az izraeli Channel 8-en, ugyanis akkor mutatják be először a Jézus elveszett sírja címet viselő dokumentumfilmet. Simcha Jacobovici és Charles Pellegrino `minden idők legfantasztikusabb feltárását bemutató` forgatókönyvét James Cameron filmrendező - aki korábbi bibliai dokumentumfilmje után örömmel vett részt a munkálatokban - segítségével filmesítették meg.

James Cameron

A film egy közel három évtizeddel ezelőtti ásatással kezdődik, és az ott talált leleteket értelmezi újra. 1980. március 28-án a jeruzsálemi Talpiyot negyedben egy építkezésen különleges sírt találtak, amelyet aztán az izraeli régészeti hatóság szakemberei tártak fel. A kutatók szerint a sír teljesen átlagos, és az i.e. 30 és i.sz. 70 között Jeruzsálem temetkezési szokásait tükrözi. A halottakat gyolcsokba csavarták, majd a testeket egy kifaragott sziklasírba helyezték, ahol azok közel egy évig voltak, mielőtt egy osszuáriumba tették volna a csontokat.

A sír azonban egyvalamiben egyedülálló volt: a ládák közül ötön azt Újszövetségből ismerős nevek szerepeltek: Jézus, Mária, Máté, József és Mária Magdolna. Egy hatodik felirat arámi nyelven került a sír oldalára, és nem kevesebbet állított, mint hogy "Júda, Jézus fia" csontjait rejti. A filmben vezető epigráfusok elemezték a feliratokat, akik szerint azok egytől-egyig Heródes korából származnak.

Jacobovici és csoportja ezután több mintát vett a ládákban talált maradványokból és a ládák anyagából, illetve a sír falán lerakódott filmszerű anyagból. A kutatók ezután a legmodernebb DNS-vizsgálatoknak vetették alá a Jézus és Mária Magdolna osszuáriumában talált mitokondriális DNS-t. A vizsgálatok során kiderült, hogy a maradványok nem családtagoktól származnak, így annak, hogy együtt temették el őket, az lehetett az oka, hogy házastársak lehettek. Az ő fiúk lehetett a később elhunyt Júda, aki János evangéliumában is szerepel az utolsó vacsora leírásában. A további vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a sírból vitték el Jakab korábban hamisítványnak gondolt osszuáriumát, amelynek aztán a pontos helyét is sikerült meghatározni.

Itt nyugszik Jézus, József fia

A sírtól alig 20 méterre aztán a kutatók egy másik temetkezési helyet is feltártak, amit a dokumentumfilmben egy robotkamerával vizsgáltak át. A csoport szerint a sír további családtagokat rejthet, bár a további vizsgálatokig ez egyáltalán nem biztos. James Cameron szerint a film elkészítésével elvégezték feladatukat, és most itt az ideje, hogy megkezdődjön a tudományos vita az eredményeikről.

Ennek alapján nyilvánvaló lenne, hogy ez lehetett Jézus és családjának sírja, a Torontói Egyetem statisztikával és matematikával foglalkozó professzora, Andrey Feuerverger szerint azonban mindez még nem igazol semmit. A nevek ugyanis teljesen átlagosak voltak a korban: a "Jézus, József fia" felirat például 190, míg a "Mária Magdolna" 160 másik sírból is előkerült. A statisztikai elemzés végül azt mutatta ki, hogy mindössze 1:600 az esély arra, hogy ez lehetett a bibliai Jézus sírja.

Ami a sír megtalálását illeti, Amos Kloner ismert régész azt nyilatkozta Jeruzsálemben, hogy "ez nagyon szép történet, de nincs bizonyíték arra", hogy valóban Jézus nyughelyéről van szó. Kloner szerint azonban a koporsókon látott nevek abban az időben nagyon elterjedtek voltak, s önmagukban nem igazolják a sírkamra megtalálásáról szóló hír hitelességét.

A film beharangozásaként az Oscar-díjas hollywoodi filmrendező hétfőn New Yorkban két kőkoporsót mutatott be a sajtónak. Cameron a kritikákat elhárítva közölte: a filmet egyáltalán nem azzal a szándékkal készítették, hogy támadást intézzenek a keresztény vallás ellen. Mint a hírről beszámoló CNN hírtelevízió megjegyezte, Cameron filmje szinte folytatása A da Vinci-kód című nagy sikerű filmnek, amely azt állította, hogy Mária Magdolna gyereket szült Jézusnak.

Osnat Goaz, az izraeli kormány régészeti ügynökségének szóvivője közölte: engedélyezték, hogy a filmesek két, emberi maradványokat nem tartalmazó koporsót New Yorkba szállítsanak, de ez nem jelenti azt, hogy egyetértenek a filmet producerként jegyző kanadai filmrendező hipotézisével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár